Cercetătorii suedezi de la Universitatea Uppsala au descoperit o nouă clasă de antibiotice cu activitate puternică împotriva bacteriilor rezistente la mai multe medicamente. Noua clasă de antibiotice, descrisă într-un articol din revista științifică PNAS, a eliminat infecțiile rezistente din sânge într-un model de șoarece.

Evaluarea inter pares/Studiu experimental pe animale

Antibioticele sunt fundamentul medicinei moderne și au îmbunătățit semnificativ viața oamenilor în ultimul secol. În prezent, există o tendință de a folosi antibiotice pentru tratamentul și prevenirea infecțiilor bacteriene în diverse situații, precum terapia cancerului, operațiile invazive și transplanturile, sau pentru administrarea la copii prematuri. Totuși, creșterea globală a rezistenței la antibiotice amenință eficacitatea acestora din ce în ce mai mult. Pentru a asigura accesul la antibiotice eficiente în viitor, dezvoltarea de noi terapii este esențială.

Cercetătorii de la Universitatea Uppsala și-au publicat recent lucrările în Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA, descriind o nouă clasă de antibiotice. Clasa de compuși vizează o proteină, LpxH, care ajută la sintetizarea altor componente esențiale ale membranei externe, numite lipopolizaharide. Întrucât aproximativ 70% dintre bacteriile gram-negative utilizează această enzimă, ea ar putea constitui o țintă potrivită pentru numeroase infecții.

Cercetătorii au reușit să arate că această nouă clasă de antibiotice este foarte activă împotriva bacteriilor multirezistente și a fost capabilă să trateze infecțiile din fluxul sanguin într-un model de șoarece, demonstrând promisiunea acestei clase. Descoperirea este importantă, deoarece această clasă de compuși este complet nouă și proteina LpxH nu a fost încă exploatată ca țintă pentru antibiotice, așadar nu există rezistență preexistentă la această clasă de compuși. Acest lucru este în contrast cu multele antibiotice „me-too” din clasele existente, care în prezent se află în stadiu de dezvoltare clinică. În timp ce rezultatele actuale sunt promițătoare, sunt necesare studii suplimentare considerabile.

Sursa informațiilor: www.uu.se