Cercetătorii de la Universitatea Ben-Gurion, împreună cu colegii americani și germani, au dezvoltat noi „pensete moleculare” pentru combaterea bacteriilor rezistente la antibiotice. Descoperirile lor recent anunțate au fost publicate în Cell Chemical Biology.
De ani de zile, profesioniștii din domeniul medical s-au luptat cu infecțiile bacteriene care devin din ce în ce mai rezistente la antibiotice. Aceste “pensete moleculare” pot fi cheia luptei împotriva uneia dintre cele mai mari probleme de sănătate publică din secolul 21.
“Descoperirea noastră previne infecția fără a construi rezistență la antibiotice și ar putea fi chiar preferabil să dezvoltăm tratamente pe bază de pensete moleculare, mai degrabă decât antibiotice.”
Raz Jelinek, profesor, Departamentul de chimie, Universitatea Ben-Gurion
Echipa de cercetare, condusă de prof. Jelinek și studentul său Ravit Malishev, a testat penseta moleculară pe bacteriile Staphylococcus aureus (Staph). În SUA infecțiile cu stafilococ au o rată a mortalității estimată de peste 25% și 40% pentru tulpinile rezistente la medicamente.
Penseta vizează biofilmul, un strat subțire de fibre care protejează bacteriile. Prin prinderea fibrelor și distrugerea stratului protector, penseta moleculară afectează bacteriile fără a o ataca direct, ceea ce împiedică apariția rezistenței.
„Pensetele sunt la fel ca pensetele de acasă, dar de un milion de ori mai mici și, în loc să smulgă firele de păr, atacă fibrele biofilmului bacteriei. Făcând acest lucru, acestea sparg biofilmul, făcându-l mai vulnerabil la apărarea imună a omului și la substanțele externe care sunt utilizate împotriva bacteriilor, cum ar fi antibioticele”, a explicat Prof. Jelinek.
„Succesul studiului indică o direcție inovatoare a tratamentelor cu antibiotice împotriva bacteriilor patogene. Am constatat că legarea pensetelor de biofilm perturbă capacitatea sa de protecție. În consecință, agenții patogeni bacterieni devin mai puțin virulenți pentru corpul uman și mai vulnerabili la a fi eliminați de către sistemul imunitar.”
Această descoperire poate oferi modalități noi de combatere a bacteriilor rezistente la antibiotice. Prof. Jelinex speră că în urma unor teste suplimentare, o pastilă care conține milioane de pensete ar putea identifica biofilmele din corp și ar putea să le distrugă.
Sursă material www.news-medical.net.