„Majoritatea episoadelor acute prin care trecem sunt virale, deci nu necesită tratament antibiotic. Cu toate acestea, există în rândul populației credința și tendința de a folosi antibiotic ori de câte ori apar simptome cum sunt febra, tusea, durerea în gât”, a declarat Dr. Raluca Ghionaru, Medic Primar Medicină de Familie, în cadrul unui interviu acordat platformei AntibioticeleMileniuluiTrei.ro.

De asemenea, Dr. Raluca Ghionaru este Medic formator, Președinte al Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF) și Membru al Comisiei Superioare de Disciplină a Colegiului Medicilor din România (CMR).

„Ne confruntăm cu o situație gravă la nivel mondial, pentru că abuzul de antibiotice a dus la creșterea rezistenței microorganismelor la tratament și am ajuns în acest punct printr-un cumul de factori”, afirmă medicul.

Printre obiceiurile care pot crește rezistența la antibiotice, doamna doctor menționează:

  • folosirea unui antibiotic nepotrivit infecției, deci ineficient;
  • nerespectarea dozei și duratei de administrare;
  • nerespectarea intervalului de timp dintre doze;
  • folosirea succesivă a mai multor antibiotice în încercarea (incorectă) de a influența evoluția bolii.

Președintele AREPMF subliniază faptul că cel mai important lucru pe care-l pot face părinții este să apeleze la sfatul medicului înainte de a începe un tratament: „Astfel, pot primi o prescripție care să fie în acord cu diagnosticul, iar atunci când este necesar, tratamentul cu antibiotic va fi recomandat în concordanță cu ghidurile și protocoalele în vigoare, folosind produsul adecvat, în doza și pe durata recomandată, adaptat ca formă de administrare vârstei și patologiei copilului.”

Ce presupune educația medicală continuă privind utilizarea rațională a antibioticelor?

Educația medicală continuă reprezintă modul în care profesioniștii din domeniul medical își upgradează informațiile. Acest lucru este posibil atât prin studiu individual (consultarea de cărți și reviste de specialitate), dar și prin participarea la cursuri sau conferințe medicale. Astfel, medicii sunt în permanent contact cu noutățile în ce privește apariția de noi medicamente, patologia pentru care le pot folosi, modul de administrare și eventualele interacțiuni medicamentoase sau reacții adverse”, afirmă Dr. Raluca Ghionaru, Medic formator.

„Barierele medicilor de familie în ce privește diagnosticul și tratamentul infecțiilor țin de limitările impuse de cadrul legislativ în care își desfășoară activitatea.”

Întrebată despre cât de des este necesar ca medicul de familie să facă apel la opinia medicului specialist pentru a stabili tratamentul medicamentos corect administrat pacientului, Dr. Raluca Ghionaru a explicat: „Fiecare specialitate medicală își cunoaște competențele dobândite prin pregătire, conform curriculei academice, dar și limitele. În general, barierele medicilor de familie în ce privește diagnosticul și tratamentul infecțiilor țin de limitările impuse de cadrul legislativ în care își desfășoară activitatea. Uneori sunt necesare investigații suplimentare, care fie nu pot fi indicate de către medicul de familie compensat, fie necesită spitalizare. Alteori tratamentul necesită internare și supraveghere specială sau nu poate fi prescris direct de către medicul de familie. Există și cazuri deosebite, la rezolvarea cărora este nevoie de o echipă interdisciplinară, cu care medicul de familie colaborează în beneficiul pacientului.”

***

Antibioticele Mileniului III este un Program de comunicare profesională și responsabilitate socială, inițiat și susținut de Compania Antibiotice. În cadrul acestuia sunt abordate teme legate de utilizarea judicioasă a antibioticelor.

Obiectivul programului este de informare pentru a îmbunătăți gradul de conștientizare și înțelegere a rezistenței antimicrobiene și pentru a încuraja cele mai bune practici legate de utilizarea cu responsabilitate a antibioticelor, astfel încât acestea să-și păstreze eficacitatea și în viitor.

Programul are o pagină web, www.AntibioticeleMileniuluiTrei.ro, și un raport special cu cele mai importante noutăți și studii pe aceaste temă, transmis bilunar abonaților la platformă. Pentru a vă abona la raportul special, accesați formularul, AICI!