Comisia Europeană a autorizat în data de 22 aprilie un nou antibiotic conceput pentru a contracara rezistența antibacteriană, una dintre cele mai mari amenințări pentru sănătate.

Medicamentul, aprobat de Comisia Europeană, poate fi utilizat pentru a trata infecțiile intraabdominale complicate, infecțiile tractului urinar, pneumonia dobândită în spital și infecțiile cauzate de anumite tipuri de bacterii rezistente la medicamente.

„Acest medicament nou aprobat va umple un gol important care, în prezent, este dat de numărul foarte limitat de opțiuni de tratament”, a spus executivul UE într-un comunicat de presă.

Autorizația vine la o lună după ce Agenția Europeană pentru Medicamente a adoptat un aviz pozitiv și a recomandat autorizația de introducere pe piață a medicamentului. Antibioticul a fost evaluat în cadrul mecanismului de evaluare accelerată al EMA datorită „beneficiilor majore pentru sănătatea publică”.

Printre indicațiile medicamentelui, este inclusă și cea privind tratarea infecțiilor cu bacterii Gram-negative, care sunt rezistente la multe dintre antibioticele disponibile.

Acțiunea UE împotriva rezistenței la antimicrobiene (RAM)

RAM a fost o prioritate pentru politica de sănătate în timpul acestui mandat. În anul 2023, Consiliul European a emis o recomandare privind intensificarea acțiunilor UE de combatere a rezistenței antimicrobiene la oameni, animale și în mediu.

Strategia UE este o abordare de tip „O singură sănătate”, recunoscând că cele trei domenii se află într-o strânsă legătură și că lupta împotriva RAM necesită un efort coordonat între acestea.

Recomandarea Consiliului a stabilit obiective concrete la nivelul UE privind consumul de antimicrobiene și dezvoltarea rezistenței, inclusiv o reducere cu 20% a consumului total de antibiotice la oameni până în anul 2030. Alte măsuri au inclus implementarea unei supravegheri mai bune la toate nivelurile, inclusiv în spitale și instituții de îngrijire, pentru a consolida prevenirea și controlul infecțiilor.

Sursa informațiilor: www.euronews.com