Un nou test a dezvăluit că antibioticele aprobate de FDA – aflate deja în farmacii – pot trata în mod eficient superbacteriile. Cu toate acestea, medicamentele nu sunt prescrise pacienților, deoarece testarea sensibilității la antibiotice nu confirmă eficiența lor. Noul test poate îmbunătăți modul în care sunt dezvoltate, testate și prescrise antibioticele.

Cercetarea are implicații semnificative în lupta împotriva rezistenței bacteriene prin optimizarea prescrierii și folosirii antibioticelor disponibile, sporind eforturile de a descoperi altele noi.

Dezvoltat de o echipă de cercetare de la UC Santa Barbara, studiul a fost publicat în revista Cell Reports Medicine. Cercetarea a abordat un defect fundamental în paradigma asistenței medicale privind determinarea rezistenței la antibiotice; nu ia în considerare anumite modificări ale organismului, care influențează potențialul medicamentului.

Simulând aceste modificări ale organismului, noul test a identificat ca fiind eficiente mai multe antibiotice, care au fost respinse de testarea standard. Mai mult, atunci când testul nou și cel standard au obținut aceleași rezultate, a fost observată o predicție aproape perfectă a succesului sau eșecului tratamentului.

Studiul a necesitat ”un tour de force” al screeningului, cuprinzând mai mult de 500 de combinații antibiotice-bacterii. Rezultatele sugerează că testul standard este incorect în aproximativ 15% dintre cazuri și din moment ce medicii se bazează pe acest test în luare deciziilor referitoare la tratament, pot apărea cazuri în care antibioticul prescris să fie cel greșit.

Proiectul a fost condus de profesorul Michael Mahan și echipa sa de cercetare de la UC Santa Barbara formată din Douglas Heithoff, Lucien Barnes și Scott Mahan, împreună cu medicii de la Spitalul Santa Barbara Cottage, dr. Lynn Fitzgibbons, dr. Jeffrey Fried și prof. dr. John House de la Universitatea din Sydney, Australia.

„Oamenii nu sunt vase Petri – din această cauză antibioticele eșuează. Acest tip de testare îmbunătățește acuratețea cu care testele de laborator prezic potențialul medicamentului”, a spus prof. Mahan.

Medicii sunt conștienți de defectele testului standard. Atunci când antibioticele recomandate nu funcționează, ei trebuie să se bazeze pe experiența proprie pentru a decide asupra tratamentului potrivit.

Acest studiu oferă o potențială soluție pentru a aborda diferența dintre antibioticele indicate de testele standard și rezultatele fiecărui pacientului.

„Reevaluarea antibioticelor aprobate de FDA poate avea un beneficiu semnificativ în combaterea rezistenței antimicrobiene. Reevaluarea poate genera economii privind costurile și poate salva vieți”, a explicat dr. Fitzgibbons.

”Tratamentele pentru sepsis sunt costisitoare și necesită perioade lungi de spitalizare […], iar testarea și retestarea nu necesită doar timp și forță de muncă, dar pot duce la dezvoltarea rezistenței la antibiotice”, a explicat Heithoff.

„Sunt necesare studii clinice privind siguranța și eficacitatea pentru a se asigura că aceste constatări sunt aplicabile pacienților cu diferite infecții și forme de sepsis”, declară dr. Jeffrey Fried.

 

Sursă: www.news.ucsb.edu