Oamenii de știință din Danemarca au conceput o nouă modalitate care ar putea eradica nevoia utilizării antibioticelor în tratarea infecțiilor cu S. aureus (stafilococ auriu) de la nivelul pielii, care afectează pacienții cu cancer de piele și care reprezintă un pericol pentru bolnavii din spitale.
Potrivit Science Alert, cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au folosit o versiune artificială a unei enzime care se găsește în bacteriofagi (virusuri care infectează bacteriile).
Oamenii de știință au folosit această versiune pentru a elimina Staphylococcus aureus, în probele prelevate de la persoane diagnosticate cu limfom cutanat.
„Pentru persoanele afectate de limfom cutanat, S. aureus reprezintă o mare problemă, care uneori nu are soluție, deoarece mulți sunt infectați cu un tip de Staphylococcus aureus care este rezistent la antibiotice”, a spus imunologul Niels Ødum, de la Universitatea din Copenhaga.
„De aceea avem grijă să nu dăm antibiotice tuturor, pentru că nu vrem să avem de-a face cu bacterii mai rezistente. Prin urmare, este important să găsim noi modalități de a trata, și nu în ultimul rând de a preveni aceste infecții„, el a adăugat.
Ce este S. aureus?
S. aureus se găsește în mod obișnuit la nivelul pielii sau al mucoasei nazale și nu reprezintă o amenințare majoră. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că este inofensiv. Fiind un agent patogen oportunist, poate provoca infecții la persoanele cu imunitate scăzută. În forma sa cea mai puțin agresivă, poate provoca infecții ale pielii, cum ar fi furunculul. Cu toate acestea, cazurile severe pot duce la afecțiuni precum pneumonia și sepsisul.
Autorul principal și cercetătorul în imunologie de la Universitatea din Copenhaga, Emil Pallesen, declară:„Această enzimă a fost concepută pentru a pătrunde în peretele bacteriei Staphylococcus aureus. Acest lucru îi permite să țintească și să omoare stafilococul dăunător, neafectând bacteriile inofensive de la nivelul pielii”.
Sursă: www.republicworld.com