Formele agresive de parodontită asociate cu Aggregatibacter actinomicetemcomitans sunt adesea dificil de tratat cu ajutorul terapiei tradiționale, iar în ultimii ani au fost dezvoltate foarte puține opțiuni noi de tratament.

Bacteriile produc o leucotoxină care ucide celulele imune ale gazdei în timpul infecției, reducând astfel capacitatea gazdei de a lupta împotriva infecției. Cercetătorii încearcă să dezvolte un nou sistem de administrare a antibioticelor pe bază de lipozomi, care răspunde la leucotoxină, pentru a trata parodontita agresivă la adolescenți. Rezultatele vor ajuta la stabilirea unei baze pentru dezvoltarea viitoarei terapii concentrate pe leucotoxine.

Potrivit unui raport recent, 4,95 milioane de decese pe an sunt asociate cu bacteriile rezistente, iar cel puțin 1,27 milioane de decese anuale sunt direct atribuite rezistenței antimicrobiene. Statisticile realizate de Centers for Disease Control and Prevention arată că peste 2,8 milioane de infecții rezistente la antimicrobiene apar în fiecare an numai în SUA, provocând peste 35.000 de decese.

Cercetătorii de la Universitatea Lehigh din SUA au primit un grant de la National Institutes of Health pentru a dezvolta un sistem de administrare a medicamentelor non-chirurgicale, care va permite administrarea controlată de antibiotice pentru a trata parodontita agresivă. În proiectul lor, ei vor folosi un model de co-cultură, care permite ca celulele imune și celulele bacteriene să fie cultivate împreună.

„Modul în care aceste infecții sunt tratate în mod obișnuit este prin detartrare și planare, adică îndepărtarea bacteriilor și apoi administrarea antibioticelor pe cale orală. De obicei, această abordare funcționează, dar există și cazuri când bacteriile revin și trebuie reînceput tratamentul cu antibiotice. Cu cât iei mai des antibiotice, cu atât sunt mai mari șansele ca bacteriile să devină rezistente”, declară cercetătorul principal al studiului, Dr. Angela Brown, profesor asistent în cadrul Departamentului de Inginerie Chimică și Biomoleculară de la Universitatea Lehigh.

În lucrările anterioare, Dr. Brown și echipa sa au arătat că antibioticele pot fi încapsulate în lipozomi, care pot fi utilizate ca metodă de livrare. În plus, au arătat că leucotoxina eliberată de bacterii declanșează eliberarea de antibiotice.

Leucotoxina luptă împotriva răspunsului imunitar al organismului, creează o legătură peptidică cu colesterolul în membrana celulelor albe din sânge, distrugând membrana și ucigând celulele. Dezvoltăm un lipozom care are colesterol și sperăm că cea mai mare parte a toxinei se va lega de lipozom, și nu de celulele gazdă”, a explicat Dr. Brown, care a adăugat că, odată ce toxina se leagă de lipozom ar trebui să elibereze antibioticele, care ar distruge bacteriile dăunătoare.

Dr. Brown consideră că utilizarea unui sistem controlat de administrare a antibioticelor ar putea ajuta și în tratarea altor boli: ”Această toxină cu care lucrăm este strâns legată de cele care provoacă boli precum tusea convulsivă, holera și infecțiile cu E. coli; această abordare ar putea fi utilă împotriva mai multor tipuri de bacterii”.

 

Sursă: www.dental-tribune.com