În lupta împotriva infecțiilor bacteriene rezistente la medicamente, este posibil să fi apărut un aliat neașteptat.

Un studiu recent, publicat în jurnalul PLOS Biology, dezvăluie că un antibiotic vechi ar putea oferi o nouă speranță în combaterea infecțiilor, care pun viața în pericol. Cercetarea, condusă de James Kirby de la Harvard Medical School și echipa sa, evidențiază potențialul acestui compus natural.

Nourseotricina este derivată dintr-o ciupercă și constă în diferite forme ale unei molecule complexe, cunoscută sub numele de streptotricină.

Inițial, descoperirea antibioticului în anii 1940 a oferit speranță în eficacitatea sa împotriva bacteriilor Gram-negative, renumite pentru învelișurile exterioare, care le fac rezistente la multe antibiotice. Cu toate acestea, nefrotoxicitatea antibioticului a oprit dezvoltarea sa.

Totuși, creșterea infecțiilor bacteriene rezistente la antibiotice i-a determinat pe oamenii de știință să reexamineze nourseotricina.

Reexaminarea nourseotricinei

Studiile timpurii asupra nourseotricinei s-au confruntat cu provocări din cauza purificării incomplete a streptotricinelor. Cu toate acestea, cercetările recente au demonstrat că diferitele forme ale streptotricinei prezintă toxicități diferite. Streptotricina-F s-a dovedit mai puțin toxică, păstrând în același timp o activitate ridicată împotriva agentului patogen multidrog- rezistent.

Cercetătorii și-au propus să caracterizeze acțiunea antibacteriană, toxicitatea renală și mecanismul de acțiune a formelor purificate a două streptotricine: D și F.

Streptotricina-D a prezentat un potențial mai mare împotriva Enterobacterales rezistente la medicamente și a altor specii bacteriene, dar a demonstrat toxicitate renală la doze mai mici. Ambele forme au prezentat selectivitate ridicată pentru bacteriile Gram-negative.

Prin criomicroscopie electronică, cercetătorii au dezvăluit legătura streptotricinei-F la o subunitate de ribozom bacterian. Această interacțiune a explicat erorile de traducere induse de aceste antibiotice la nivelul bacteriilor pe care le țintesc. Mecanismul prin care se formează legătura este diferit de cel al altor inhibitori de translație cunoscuți, fapt ce sugerează o potențială utilizarea atunci când agenții convenționali se dovedesc ineficienți.

Kirby și-a exprimat optimismul cu privire la activitatea unică și promițătoare a streptotricinei. El a subliniat necesitatea unei analize preclinice suplimentare pentru a determina dacă streptotricina ar putea fi o potențială opțiune terapeutică împotriva agenților patogeni Gram-negativi multirezistenți.

„Izolată în 1942, streptotricina a fost primul antibiotic cu activitate gram-negativă puternică. Nu numai că are activitate puternică, dar este foarte activă împotriva celor mai cunoscuți agenți patogeni multirezistenți și funcționează printr-un mecanism unic de inhibare a sintezei proteinelor”, a spus Kirby.

Reconsiderarea nourseotricinei ca fiind un antibiotic puternic marchează și o dezvoltare importantă în lupta împotriva infecțiilor multirezistente. În timp ce sunt necesare cercetări suplimentare pentru a avansa potențialul clinic, descoperirile oferă o urmă de speranță în lupta împotriva rezistenței la antibiotice.

 

Sursă: www.jpost.com