Apărută odată cu utilizarea antibioticelor, rezistența microbiană este, în opinia lui Vasile Cepoi, Director Executiv, DSP Iași, o problemă de sănătate publică la nivel internațional, care poate fi combătută printr-o colaborare strânsă între toți profesioniștii din sănătate, implicați în utilizarea acestor medicamente, și prin protocoale care să stabilească bunele practici.
Tulpini bacteriene, rezistente la orice antibiotic
”Această rezistență a apărut odată cu utilizarea antibioticelor, dar, în ultimii 30 de ani, a căpătat o amploare deosebită și a devenit o prioritate în sănătatea publică la nivel internațional. Consumul ridicat de antibiotice și nerespectarea regulilor de bună practică au făcut ca incidența cazurilor să crească la niveluri periculoase, ajungând la situații în care s-au selectat tulpini bacteriene rezistente la orice antibiotic”, a explicat Vasile Cepoi, în cadrul conferinței digitale, organizate de compania Antibiotice Iași pe 18 noiembrie și dedicată medicilor specialiști și farmaciștilor din România. Având ca temă ”În vremuri de Covid 19, uniți în prevenirea rezistenței bacteriene”, evenimentul a fost prilejuit de Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice.
Standardul de aur în antibioterapie
”Buna practică în ultilizarea antibioticelor este un drept al pacientului, care are dreptul să obțină cele mai bune rezultate posibile, pe care știința medicală le poate pune la dispoziție. Iar pentru a îmbunățăți buna practică în antibioterapie, pentru a reduce incidența de noi tulpini rezistente la antibiotice, este absolut necesară o colaborare strânsă între toți profesioniștii din sănătate implicați în utilizarea acestor medicamente. Este necesară, de asemenea, existența unor protocoale specifice fiecărei categorii de unități sanitare și fiecărui nivel de asistență medicală, protocoale care să stabilească care sunt bunele practici, să evite erorile de prescriere și administrare a antibioticelor, să aplice așa numitul standard de aur în antibioterapie”, a mai arătat Directorul Executiv al DSP Iași, care a fost și moderatorul dezbaterii.
Programul Antibioticele Mileniului III
Dezbaterea digitală cu tema ”În vremuri de Covid 19, uniți în prevenirea rezistenței bacteriene”, organizată cu ocazia Zilei Europeane a Informării despre Antibiotice, este parte a programului Antibioticele Mileniului III, iniţiat de Antibiotice SA, cu sprijinul partenerului de comunicare profesională Oameni și Companii.