Utilizarea continuă și nereglementată a antibioticelor în unitățile de cercetare și experimentare pe animale contribuie la apariția unor superbacterii rezistente la antimicrobiene, care ar putea reprezenta o amenințare pentru sănătatea umană.

Sondajul a 95 de laboratoare din Australia și Noua Zeelandă a constatat că 71% au folosit în mod obișnuit medicamente antimicrobiene, care includ antibiotice. Practicile comune au inclus dozarea cu antibiotice a apei de băut pentru rozătoare și eliminarea necorespunzătoare a apei și alimentelor contaminate.

Autorul principal, dr. Rebbecca Wilcox, medic veterinar în cadrul laboratoarelor de cercetare pe animale de la RMIT University și cercetător în boli infecțioase, a declarat că laboratoarele au acces nereglementat la antibiotice de la distribuitorii din domeniul veterinar și furnizorii de produse chimice, menționând: „Controalele și echilibrele necesare medicilor și medicilor veterinari care prescriu aceste medicamente nu există la nivelul laboratoarelor de cercetare pe animale.”

În timp ce problema utilizării și rezistenței la antimicrobiene a fost studiată pe scară largă pentru efectele asupra sănătății umane și în cadrul sistemelor agricole, acest studiu a publicat primele dovezi empirice la nivel global cu privire la practicile interne din laboratoarele care folosesc șoareci.

Majoritatea unităților (81%) au raportat că au aruncat în canalizare apa de băut de la rozătoare, fără a fi tratată. Wilcox a spus că aceasta este o preocupare, deoarece apele uzate din spitale și instituții de sănătate sunt un factor cunoscut pentru rezistența la antimicrobiene în mediu.

„Există o mulțime de dovezi documentate că animalele precum pescărușii, păsările, șobolanii și șoarecii, care stau în stațiile de epurare a apelor uzate, pot transporta aceste bacterii rezistente și le pot răspândi”, a completat Dr. Wilcox.

De asemenea, Wilcox a menționat că, atunci când animalele contractează o infecție bacteriană „netratabilă”, efectul este „catastrofal” din perspectiva bunăstării animalelor, iar potențiala expunere la bacterii rezistente reprezintă o problemă de sănătate și siguranță și pentru persoanele care lucrează cu animale.

Un alt motiv de îngrijorare, subliniat în cadrul studiului, îl reprezintă situațiile în care un laborator se afla lângă sau face parte dintr-un spital, deoarece ar putea exista încălcări ale biosecurității.

Dr. Rebbecca Wilcox speră că descoperirile vor determina o mai mare conștientizare și îmbunătățirea practicilor în rândul comunității de cercetare, comitetelor de etică a animalelor și în rândul factorilor de decizie: „Acum avem o oarecare încredere în statisticile actuale despre această situație și putem stabili câteva recomandări despre cum să folosim în mod responsabil antibioticele”.

Sursa informațiilor: www.theguardian.com