Utilizarea antibioticelor nu pare să fie asociată cu colita microscopică (CM), în ciuda faptului că aceasta se manifestă prin simptome similare, precum diaree apoasă, fără sânge.
METODOLOGIE
- Colita microscopică reprezintă o modificare a microbiomului caracterizată prin diaree apoasă, fără sânge, cu impact semnificativ asupra calității vieții unui pacient; tratamentul cu antibiotice poate induce simptome similare, dar asocierea dintre colita microscopică și antibiotice este necunoscută.
- Cercetătorii au efectuat un studiu pe 2393 de adulți din Suedia (vârsta ≥ 65 de ani; 66,7% dintre participanți erau femei), care au primit o nouă prescripție de antibiotice și au fost diagnosticați cu colită microscopică confirmată prin biopsie între anii 2007 și 2017.
- Obiectivul principal a fost analiza incidenței colitei microscopice în timpul perioadei de tratament cu antibiotice și în timpul a trei intervale post-tratament (1-2 săptămâni, 2 săptămâni până la 3 luni și 3-12 luni) comparativ cu perioadele fără tratament la același pacient.
- Pacienții au primit tratament cu antibiotice pentru o perioadă medie de 1,6 săptămâni, cel mai frecvent utilizate fiind fenoximetilpenicilină (50%) și doxiciclină (35%).
- Pentru a testa asocierea dintre utilizarea antibioticelor și examinarea gastrointestinală, cercetătorii au folosit același design de studiu caz-control pentru o analiză a rezultatului controlului negativ a 19.091 de indivizi care erau sub tratament cu antibiotice și care în urma bipsiei au prezentat mucoasă normală în loc de colită microscopică.
REZULTATE
- Riscul de colită microscopică a crescut în timpul tratamentului cu antibiotice, inclusiv la 3 luni până la 1 an după tratament (aIRR, 1,19; 95% CI, 1,07-1,32) în comparație cu perioadele fără tratament.
- Analiza de control negativ a demonstrat riscuri similare, dar ușor mai mari pentru mucoasa normală confirmată prin biopsie după tratamentul cu antibiotice.
- Riscul a fost mai mare la femei decât la bărbați și la persoanele cu vârsta > 80 de ani decât la cei cu vârsta cuprinsă între 65-79 de ani.
- Asocierea observată între utilizarea antibioticelor și colita microscopică ar putea fi rezultatul unui bias de detecție, mai degrabă decât al unei relații cauzale.
„Descoperirile noastre sugerează că medicii nu ar trebui să nu prescrie antibiotice din cauza preocupărilor conform cărora pacienții ar putea să dezvolte colită microscopică. Cu toate acestea, prescrierea corespunzătoare a antibioticelor trebuie să facă parte din practica standard de îngrijire, din cauza creșterii rezistenței la antimicrobiene și, de asemenea, a modificărilor farmacocinetice și farmacodinamice asociate cu vârsta”, au scris autorii.
Sursa informațiilor: www.medscape.com
Studiul citat: Szilcz, M., Wastesson, J.W., Bergman, D., Johnell, K. and Ludvigsson, J.F. (2025), Antibiotic Use and Risk of Microscopic Colitis in Older Adults: A Nationwide Self-Controlled Case Series Study. Aliment Pharmacol Ther. https://doi.org/10.1111/apt.70028