Utilizarea antibioticelor cu spectru larg cu o lună înainte de urmarea terapiei celulare CAR-T, a dus la obținerea unor rezultate mai slabe și la creșterea toxicității legate de tratament, conform unui studiu.

”Anumite tipuri de bacterii intestinale au avut un impact negativ asupra eficacității tratamentului și asupra toxicităților asociate în rândul pacienților care au primit CAR-T pentru limfom non-Hodgkin sau leucemie limfoblastică acută”, au raportat cercetătorii.

”Terapiile cu celule CAR-T au produs „beneficii semnificative pentru pacienți” în ceea ce privește rata generală de răspuns și rata de supraviețuire”, potrivit Melody Smith, profesor asistent  la Universitatea Stanford.

În ciuda acestor succese, o mare parte dintre pacienți fie nu răspund la CAR-T, fie răspund initial, iar apoi recidivează.

Cercetările anterioare au explorat efectul microbiomului intestinal în rândul pacienților care sunt supuși unui transplant de celule stem hematopoietice, precum și efectele antibioticelor asupra rezultatelor, prin utilizarea inhibitorilor punctelor de control imunitare.

”Oamenii de știință au început să privească oamenii ca pe un „super organism” care cuprinde o simbioză a microbiomului celular al unei persoane”, conform dr. Marcel R.M. van den Brink, șeful diviziei de boli maligne hematologice de la Memorial Sloan Kettering.

„Microbiomul intestinal poate afecta sănătatea umană și boala în multe feluri. În cadrul studiilor anterioare privind transplantul alogen de celule stem, am observat indicii precum că microbiomul intestinal poate fi un modulator al imunității și am vrut să vedem dacă acest lucru a rezistat și a fost relevant pentru celulele CAR-T”, completează acesta.

Metodologie

Studiul a examinat două grupuri de pacienți care au primit celule CAR-T direcționate de CD19 pentru limfom non-Hodgkin sau leucemia limfoblastică acută cu precursori de celule B.

Cercetătorii au folosit primul grup (n = 228; vârsta medie, 56 de ani; 69,7% bărbați) pentru a examina retrospectiv impactul utilizării anterioare a antibioticelor asupra rezultatelor clinice ale CAR-T. Pentru al doilea grup (n = 48; vârsta medie, 64 de ani; 70,8% bărbați) au examinat probele de materii fecale, recoltate înainte de perfuzia cu celule CAR-T pentru a putea evalua ulterior microbiomul din materiile fecale.

Cercetătorii au determinat că utilizarea anumitor antibiotice a afectat microbiomul într-un mod negativ. De asemenea, cercetătorii au observat, în rândul tuturor participanților la studiu, un risc semnificativ mai mare pentru ICANS (sindrom de neurotoxicitate asociat cu celulele efectoare immune).

Probele de scaun recoltate din grupul de studiu au prezentat alterarea microbiotei intestinale – inclusiv o diversitate alfa mai scăzută, o frecvență crescută a dominanței bacteriene și o compoziție bacteriană modificată – comparativ cu cele recoltate de la participanții sănătoși.

Implicații clinice

Rezultatele acestui studiu sugerează că compoziția microbiomului intestinal are un efect asupra rezultatelor CAR-T, cu toate acestea cercetătorii avertizează că sunt necesare studii prospective suplimentare, realizate pe un număr mai mare de pacienți pentru a putea confirma aceste asocieri.

„Pacienții care au fost expuși la un antibiotic în cele 4 săptămâni, premergătoare terapiei cu celule CAR-T, au prezentat o rată a supraviețuirii mai scăzută, față de acei pacienți care nu au fost expuși la antibiotice. Datele despre anumite antibiotice care perturbă mai mult comensalii intestinali – în special anaerobii obligatorii care rezidă în intestin – sugerează că aceste antibiotice deranjează mai mult microbiomul intestinal și sunt susceptibile de a produce efecte negative”, a declarat Melody Smith.

”Până când cercetătorii vor putea determina de ce antibioticele afectează activitatea celulelor T CAR, rezultatele oferă câteva informații inițiale – în ceea ce privește administrarea antibioticelor – pentru persoanele care primesc terapii cu celule CAR-T”, susține Smith.

„Antibioticele pot avea un impact negativ asupra rezultatelor terapiilor imune. Știm cu toții că ar trebui să utilizăm responsabil antibioticele, deoarece acestea ar putea duce la dezvoltarea de bacterii multi-rezistente la medicamente. Acum, trebuie să luăm în considerare și un alt aspect: utilizarea antibioticelor, în special (de către) acei pacienți care primesc terapiile imune, ar putea avea un impact negativ asupra rezultatelor pacientului”, concluzionează van den Brink.

 

Articol preluat și tradus de pe Healio.com