Antibioticele pot trata numai bolile cauzate de bacterii. Cu toate acestea, există o concepție greșită obișnuită că acestea pot trata și afecțiuni virale, cum ar fi răcelile, bronșita și gripa. Această educație greșită a publicului, în jurul utilizării antibioticelor, pe lângă prescrierea necorespunzătoare de la medici, a condus la creșterea rezistenței la antibiotice în populație, amenințând eficacitatea antibioticelor, ceea ce le-ar putea face ineficiente împotriva infecțiilor obișnuite.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește utilizarea adecvată a antimicrobienelor ca „utilizarea rentabilă a antimicrobienelor care maximizează efectul terapeutic clinic, reducând în același timp atât toxicitatea legată de medicamente, cât și dezvoltarea rezistenței antimicrobiene”. Respectarea utilizării adecvate a antibioticelor este vitală pentru abordarea amenințării rezistenței la antibiotice, care este considerată a fi una dintre cele mai urgente amenințări la adresa sănătății globale.

Creșterea rezistenței la antibiotice

Creșterea rezistenței la antibiotice amenință sănătatea globală, securitatea alimentară și dezvoltarea economică. Rezistența la antibiotice afectează toate regiunile și populațiile globale. Deși este un proces care se întâmplă în mod natural, utilizarea inadecvată a antibioticelor accelerează procesul, ducând la reducerea eficacității antibioticelor, ceea ce face ca infecțiile obișnuite să devină mai grave și persistente.

Mai multe infecții, au fost afectate în mod semnificativ de utilizarea necorespunzătoare a antibioticelor, inclusiv gonoreea, pneumonia, salmoneloza și pneumonia. Ca rezultat, pacienții sunt spitalizați, costurile medicale și mortalitatea este în creștere.

În unele regiuni globale, rezistența la antibiotice crește deosebit de rapid, mecanismele de rezistență apărând și răspândindu-se rapid în rândul populației. Amenințarea pentru sănătatea umană este foarte reală, iar agențiile globale de sănătate solicită aplicarea utilizării adecvate a antibioticelor pentru a reduce viteza cu care crește rezistența la antibiotice.

Utilizarea corectă a antibioticelor

Apare o cantitate tot mai mare de dovezi care dezvăluie gradul utilizării necorespunzătoare a antibioticelor în tratamentul unei game largi de boli.

Un exemplu în care medicii nu reușesc să prescrie antibiotice corect este în ceea ce privește tratarea infecțiilor. În cazul unor infecții, fie bacteriile, fie virușii pot fi responsabili, prin urmare, medicii trebuie să recunoască modul de determinare a cauzei care stă la bază pentru a evita prescrierea de antibiotice pentru o afecțiune virală, care apare la aproximativ 50-80% dintre pacienți.

Faringita este una dintre cele mai frecvente condiții greșite, mai mult de 80% din cazuri care prezintă o etiologie virală fiind prescrise antibiotice. Un alt exemplu este tratamentul otitei medii la copii, unde antibioticele sunt adesea prescrise chiar și atunci când beneficiile nu depășesc dezavantajele evenimentelor adverse frecvente.

Oamenii de știință spun că este nevoie să se pună un accent mai mare pe medici pentru a se asigura că prescriu antibiotice doar acolo unde este necesar și nu le prescriu pentru afecțiuni care sunt probabil cauzate de viruși. În plus, aceștia subliniază faptul că este nevoie de educarea publicului cu privire la utilizarea corectă a antibioticelor, pentru a preveni ca aceștia să caute rețete de antibiotice atunci când nu sunt necesare.

Există mai multe scenarii obișnuite când antibioticele sunt prescrise inutil, dacă publicul și medicii ar putea fi alertați cu privire la aceste utilizări necorespunzătoare comune, aceasta ar putea limita gradul de utilizare necorespunzătoare și ar putea ajuta la frânarea ratelor accelerate de rezistență la antibiotice. Aceste utilizări obișnuite necorespunzătoare includ prescrierea de antibiotice pentru febră în absența simptomelor infecției, infecții bacteriene care sunt de obicei autolimitate (boli diareice, de exemplu), bacteriurie asimptomatică (cu excepția femeilor însărcinate) și colonizarea asimptomatică a ulcerelor cutanate.

Prevenirea rezistenței la antibiotice

Există o nevoie urgentă de a impune utilizarea adecvată a antibioticelor pentru a combate accelerarea rezistenței la antibiotice în rândul populației. Persoanele fizice pot ajuta aceste eforturi folosind doar antibiotice așa cum sunt prescrise și nu cer antibiotice dacă un medic le consideră inutile. Factorii de decizie pot ajuta prin inițierea unor strategii naționale de combatere a rezistenței la antibiotice, precum și prin supravegherea infecțiilor rezistente la antibiotice și a promovarea utilizării adecvate a antibioticelor.

În cele din urmă, profesioniștii din domeniul sănătății au datoria de a prescrie antibiotice numai atunci când este necesar, de a educa pacienții cu privire la modul în care se administrează antibioticele și de a încuraja pacienții să se angajeze în comportamente care previn infecțiile, cum ar fi spălarea corectă a mâinilor, vaccinările și așa mai departe.

 

 

Sursă material www.news-medical.net