Comisia salută adoptarea, din data de 13 iunie 2023, de către Consiliul Uniunii Europene a propunerii Comisiei de a consolida acțiunea UE împotriva rezistenței la antimicrobiene (RAM).

Anunțată împreună cu revizuirea de către Comisie a legislației în domeniul farmaceutic la 26 aprilie, recomandarea privind RAM contribuie la combaterea RAM în domeniul sănătății umane, animale și a mediului, urmând așa-numita abordare de tip „O singură sănătate”.

Recomandarea se concentrează pe prevenirea și controlul infecțiilor, supravegherea și monitorizarea, inovarea și disponibilitatea antimicrobienelor eficiente, utilizarea prudentă și cooperarea între statele membre și la nivel global.

Mai multe obiective ale UE, elaborate împreună cu Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), sunt stabilite pentru 2030:

  • reducere cu 20 % a consumului total de antibiotice la oameni;
  • cel puțin 65 % din consumul total de antibiotice la om trebuie să fie eficace (utilizarea antibioticelor adecvate);
  • reducerea infecțiilor provocate de trei bacterii principale rezistente la antibiotice, care se va aplica în principal spitalelor.

Aceste obiective recomandate pentru UE, care sunt traduse pentru fiecare țară, vor ajuta UE să abordeze RAM ținând cont de specificitățile naționale, fără a compromite sănătatea și siguranța pacienților. De asemenea, ele vor permite o monitorizare mai bună a infecțiilor și a consumului de antibiotice în următorii ani și vor ajusta elaborarea politicilor în consecință.

Recomandarea confirmă rolul de lider internațional al UE în materie de RAM, întrucât invită Comisia și statele membre să includă RAM în acordul privind pandemiile aflat în prezent în curs de negociere. De asemenea, recomandarea solicită menținerea RAM ca prioritate pe agenda G7 și G20.

Context

Antimicrobienele sunt medicamente esențiale. Cu toate acestea, de-a lungul anilor, folosirea excesivă și neadecvată a acestora au condus la creșterea rezistenței la antimicrobiene (RAM), ceea ce înseamnă că unele antimicrobiene își pierd eficacitatea, tratarea infecțiilor devine mai dificilă, dacă nu imposibilă. Prin urmare, Comisia a inclus în recomandările făcute în luna aprilie propunerea adresată domeniului farmaceutic, care conține măsuri complentare. Revizuirea legislației farmaceutice europene urmărește, să stimuleze dezvoltarea de antimicrobiene inovatoare, să asigure utilizarea prudentă a acestora și să reducă impactul asupra mediului.

Sursă: ec.europa.eu