Potrivit unui studiu realizat în Statele Unite, aproximativ 18% din rețetele eliberate în ambulatoriu pe bază de antibiotice în 2015 nu aveau un motiv întemeiat pentru utilizare.

Ambulatoriu este actul medical care se desfășoară într-o instituție medicală și este destinat pacienților care nu se internează. În ambulatoriu exista mai multe spcializări precum: ginecologie, dermatologie, urologie dar și multe alte specializări.

Studiul  BMJTrusted Source a identificat alte 32 de milioane de prescripții medicale pe bază de  antibiotice recomandate în ambulatoriu ca fiind necorespunzătoare. Este necesară o strategie cheie în abordarea problemei majore de sănătate publică a rezistenței bacteriilor la antibiotice.

„Prescrierea antibioticelor fără a lua în considerare necesitatea administrării acestora duce la administrarea inutilă a tratamentelor pe bază de antibiotic”, spune primul și corespondentul autor al studiului, Michael J. Ray, cercetător la Oregon State University (OSU) College de farmacie, în Corvallis.

 

Necesitatea  administrării antibioticelor

Rezistența la antibiotice sau antimicrobiene este capacitatea bacteriilor, ciupercilor și a altor germeni de a supraviețui medicamentelor care se presupune că le omoară. A devenit o amenințare pentru sănătatea publică, deoarece un număr tot mai mare de germeni dobândesc această capacitate.

Descoperirea antibioticelor a fost un moment de cotitură pentru sănătatea umană dar și cea animală. Infecțiile care obișnuiau să fie distruse cu ajutorul antibioticelor au devenit tratabile. Cu toate acestea, a început o nouă eră, iar mulți oameni din întreaga lume se îmbolnăvesc și mor din cauza infecțiilor microbiene.

Conform unui raport recent al Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC), peste 2,8 milioane de infecții sunt rezistente la antibiotice. În plus, aceste infecții ucid peste 35.000 de oameni pe an.

CDC susține că, în ciuda acțiunilor dedicate reducerii acestor cifre, numărul de infecții și decese sunt încă mari.

Studiile care investighează utilizarea adecvată a antibioticelor în S.U.A. se bazează pe prescripții care să dovedească motivele medicale ale pacienților.

Ray și colegii săi sunt de părere că studiul lor este printre primele care au investigat proporția de rețete care nu includ motive medicale relevante sau indicații pentru prescrierea de antibiotice.

Studiul lor a inclus date din Spitalul Ambulatoriu din anul 2015. Acest lucru le-a dat acces la 28,332 de rețete prin sondaj.

Cercetătorii au descoperit că aproximativ 13% din recomandări au presupus o rețetă pe bază de antibiotice, oferind un număr total de 130,5 milioane de rețete.

Atunci când au examinat motivele medicale pentru aceste prescripții de antibiotice, cercetătorii au identificat 57% ca fiind adecvate, 25% ca necorespunzătoare și 18% ca având nicio recomandare documentată.

Bărbații au fost pacienții cu cele mai mari probabilități de a primi o rețetă pe bază de antibiotice fără un motiv, la fel ca și pacienții  care nu se adresează unui specialist atunci când este nevoie.

Antibioticele prescrise fără motiv întemeiat au fost cele pentru tratarea infecțiilor urinare.

Într-un editorial, prof. Alastair Hay, de la Universitatea din Bristol, din Regatul Unit, reflectă asupra concluziilor.

El spune că un motiv pentru care medicii ar putea să nu dea indicații medicale este faptul că diagnosticul este incert.

„Majoritatea pacienților nu prezintă simptome care pot fi transformate într-un diagnostic concludent al infecției, astfel unui diagnosticul medicului nu ar reflecta realitatea, chiar și atunci când un antibiotic este considerat necesar”, prof. Alastair Hay, de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie

Cu o măsură standard de estimare a gravității bolii, un sistem de codare ar ajuta medicii să decidă cât de bolnav este fiecare pacient și dacă este nevoie de tratament cu antibiotic.

Diagnosticarea precisă, vaccinarea și un control amănunțit al infecției, ar putea ajuta foarte mult medicii în a lua decizii în privința recomandării tratamentelor cu antibiotice.

 

Articol tradus și preluat de pe MedicalNewsToday