Cercetătorii de la Universitatea din Queensland, Australia, au realizat un studiu național asupra bacteriilor care provoacă septicemie, oferind noi ținte pentru dezvoltarea antibioticelor.

Profesorul Mark Walker și profesorul Mark Schembri de la Institutul pentru Bioștiință Moleculară al UQ, împreună cu dr. Andre Mu de la Universitatea din Melbourne și echipe din 23 de organizații de cercetare din Australia, au creat experimente pentru a imita ceea ce se întâmplă cu bacteriile atunci când infectează sângele.

Sepsisul cauzează 20% din totalul de decese la nivel mondial, cauzând mai multe decese decât atacul de cord, accidentul vascular cerebral sau cancerele de prostată, sân sau colon. Septicemia se caracterizează prin insuficiență de organ asociată infecției, iar efectele secundare provocate pot fi fizice, cognitive și psihologice și pot persista pentru tot restul vieții.

Profesorul Walker a afirmat că obiectivul echipei de cercetare a fost să găsească răspunsurile comune ale tuturor celor patru tipuri de bacterii, care provoacă sepsis, și să descopere mai multe informații despre modul în care aceste bacterii supraviețuiesc în organism.

„În prezent, când cineva se duce la spital cu sepsis este tratat imediat cu antibiotice, care ar trebui ajustate odată ce tipul de bacterie a fost identificat. Acest studiu ne-a permis să identificăm potențiale noi ținte pentru antibioticele care vizează toate bacteriile ce cauzează sepsis”, a spus profesorul Walker.

Profesorul Walker declară că majoritatea studiilor privind septicemia se concentrează pe o singură specie bacteriană: „Echipa noastră a studiat mai multe specii bacteriene și a folosit mai multe tehnologii avansate”.

„Am reușit să caracterizăm genele bacteriene, ARN-ul, proteinele și metaboliții de la E. coli, Streptococul de grup A, Klebsiella pneumoniae și Staphylococcus aureus și am integrat datele pentru a obține o imagine completă a modului în care răspund diferite specii atunci când ajung în sânge. ”

Studiul a reunit comunitățile australiene de cercetare și de științe biologice și a generat o mulțime de date.

„Acum, aceste date sunt disponibile public”, a spus profesorul Schembri.

„Cercetătorii din întreaga lume vor putea extrage acest set de date pentru a descoperi și dezvolta noi antibiotice; ceea ce este esențial, având în vedere creșterea rapidă a rezistenței la antibiotice observată la nivel global.”

 

Sursă: www.uq.edu.au