Un studiu observațional, care a implicat peste 3.200 de nou-născuți cu sepsis, a expus amenințarea crescândă a rezistenței la antibiotice.
Desfășurat în perioada 2018-2020 în 19 spitale din 11 țări, studiul a dezvăluit rate ridicate de mortalitate în rândul sugarilor cu sepsis (cultura LCR pozitivă) și o povară semnificativă a rezistenței la antibiotice. Descoperirile, publicate în revista PLOS, oferă perspective importante menite să îmbunătățească tratamentul și rezultatul nou-născuților cu sepsis.
Parteneriatul global de cercetare și dezvoltare a antibioticelor (GARDP), în colaborare cu St. George’s, Universitatea din Londra (SGUL), Penta – Child Health Research și Unitatea de studii clinice a Consiliului de Cercetare Medicală de la University College London (MRC CTU la UCL), au realizat studiul care a implicat peste 80 de cercetători de pe patru continente.
Înțelegerea infecțiilor și tratamentelor nou-născuților
Manica Balasegaram, Director Executiv GARDP, afirmă: „A fost foarte important să întreprindem acest studiu pentru a înțelege mai bine tipul de infecții pe care le vedem la nou-născuții din spitale, bacteriile care le provoacă, tratamentele care sunt utilizate și motivul pentru care a crescut numărul deceselor.”
„Studiul ne-a oferit informații vitale care ne vor ajuta să proiectăm mai bine studiile clinice și, în cele din urmă, să îmbunătățim îngrijirea și rezultatul copiilor cu sepsis neonatal”.
La nivel global, sepsisul afectează până la 3 milioane de copii în fiecare an. 214.000 de nou-născuți, în principal în țările cu venituri mici și medii (LMIC), sunt afectați de sepsis din cauza rezistenței la antibiotice. Nou-născuții sunt deosebit de vulnerabili la infecții severe din cauza sistemului lor imunitar subdezvoltat.
Studiul a evidențiat variații semnificative ale ratelor de mortalitate între cele 19 spitale participante, variind de la 1,6% la 27,3%, cu rate mai mari observate în țările cu venituri mici și medii.
Sithembiso Valephi, șeful secției de pediatrie la Spitalul Academic Chris Hani Baragwanath din Johannesburg, Africa de Sud, a subliniat nevoia urgentă de schimbare: „Riscul de infecții este foarte mare, iar majoritatea infecțiilor sunt rezistente la antibiotice. Acest lucru trebuie schimbat urgent. Avem nevoie de antibiotice care să acopere toate infecțiile bacteriene.”
Una dintre concluziile studiului a fost variația largă a abordărilor de tratament. Au fost folosite peste 200 de combinații diferite de antibiotice, iar furnizorii au fost obligați să utilizeze antibiotice de ultimă linie, cum ar fi carbapenemele. Aceste antibiotice, recomandate doar pentru indicații limitate pentru a-și păstra eficacitatea, au fost adesea singurele opțiuni disponibile pentru combaterea infecțiilor.
Mai mult, 15% dintre nou-născuții cu sepsis au primit antibiotice de ultimă linie, iar Klebsiella pneumoniae a fost cel mai frecvent agent patogen identificat, asociat de obicei cu infecțiile dobândite în spital.
Îmbunătățirea tratamentului și a ratelor de supraviețuire
Pentru a îmbunătăți tratamentul și a ratelor de supraviețuire, echipa de cercetare a dezvoltat două instrumente pe baza datelor colectate. Scorul de severitate NeoSep, care utilizează 10 semne și simptome clinice, le permite medicilor să identifice nou-născuții cu risc ridicat de mortalitate, asigurându-se că primesc o atenție promptă și specializată.
Scorul de recuperare NeoSep, utilizează indicatori clinici similari și oferă clinicienilor informații vitale pentru luarea deciziilor cu privire la escaladarea tratamentului.
Neal Russell, cercetător principal pentru studiul sepsisului neonatal la SGUL, a exprimat semnificația lucrării în realizarea viitoarelor studii clinice pentru tratamente adecvate împotriva sepsis: „Studiul observațional a fost esențial în furnizarea datelor de înaltă calitate de care avem nevoie pentru a proiecta studii privind sepsisul și tratamente adecvate pentru sepsis la nou-născuți”.
Studiul își propune să orienteze ghidurile OMS (Organizația Mondială a Sănătății) privind tratamentul nou-născuților cu sepsis, recunoscând nevoia de adaptare constantă pe măsură ce organismele evoluează și rezistența la medicamente se modifică.
Pe baza rezultatelor studiului, un studiu clinic pivot, cunoscut sub numele de NeoSep1, a fost conceput pentru a descoperi tratamente mai bune pentru infecțiile nou-născuților în fața rezistenței tot mai mari la terapiile existente. Condus de GARDP, SGUL și MRC CTU la UCL, studiul se va desfășura în spitale din Johannesburg, Cape Town și Kenya, cu planuri de extindere în alte regiuni în anul 2024. Studiul va explora formulările și dozele adecvate pentru nou-născuți.
Activitatea de laborator a studiului, inclusiv analiza agenților patogeni, va fi esențială în sprijinirea studiului NeoSep1. Surbhi Malhotra-Kumar, șeful Laboratorului de Microbiologie Medicală de la Universitatea din Anvers, a subliniat valoarea acestor constatări: „Împreună, aceste rezultate oferă informații valoroase pentru studiul NeoSep1”.
Sursă: www.jpost.com