Un studiu recent din Statele Unite demonstrează că utilizarea zilnică a probioticului Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) poate proteja împotriva dezvoltării simptomelor în cazurile în care este utilizat ca profilaxie post-expunere în termen de șapte zile de la expunerea la virusul SARS-COV-2.
Lucrarea este disponibilă în prezent pe bioRxiv*, în timp ce este supusă evaluării. Pe lângă utilizarea generalizată a vaccinurilor, strategiile suplimentare sigure, accesibile din punct de vedere economic și implementabile rapid vor fi esențiale în lupta noastră împotriva pandemiei COVID-19.
Dovezile emergente sugerează că susceptibilitatea generală la agenții infecțioși poate fi diminuată prin intervențiile cu probiotice. Mai exact, utilizarea probioticelor poate manipula microbiota intestinală și, la rândul său, poate modula sistemul imunitar uman și răspunsurile sale inflamatorii.
Studiile recente sugerează că profilaxia cu speciile bacteriene Lactobacillus poate opri în special dezvoltarea infecțiilor tractului respirator superior și inferior, poate îmbunătăți rezultatele în cazurile de pneumonie și chiar poate să reducă povara sepsisului la sugarii sănătoși.
Prin urmare, probioticele pot fi o modalitate foarte utilă și cu risc scăzut pentru a atenua riscul acestei boli, mai ales în regiunile și zonele cu disponibilitate sau absorbție scăzută a vaccinurilor. Dintre acestea, LGG este cel mai promițător deoarece a arătat rezultate bune în mai multe studii clinice și experimente in vivo.
Grupul de cercetare condus de Dr. Paul E. Wischmeyer și Helen Tang de la Duke University School of Medicine și-a propus să exploreze presupusele beneficii ale utilizării zilnice a LGG în contactele uzuale expuse la COVID-19.
Pentru a răspunde la întrebarea lor, cercetătorii au efectuat un studiu randomizat, controlat cu placebo, testând probioticul LGG ca profilaxie post-expunere la COVID-19.
Aceștia au înscris un total de 182 de persoane cu vârsta mai mare de un an care au avut în familie un diagnostic recent (mai puțin de șapte zile) de COVID-19. Participanții au fost randomizați pentru a primi fie LGG zilnic, fie placebo pentru o durată de 28 de zile. În plus, scaunul lor a fost colectat pentru a evalua microbiomul.
Ipoteza studiului a fost că profilaxia LGG ar scădea efectiv incidența simptomelor ale virusului SARS-COV 2 în decurs de 28 de zile (obiectiv principal), dar și numărul de diagnostice confirmate de infecție cu COVID-19.
Simptomele COVID-19 s-au manifestat mai târziu și într-o intensitate mai scăzută
Urmărind analiza intenției de tratare, cercetătorii au descoperit că participanții care luau LGG aveau mai puține șanse de a dezvolta simptome până în ziua 28 în comparație cu cei care au luat placebo. În plus, participanții care au luat LGG au avut un timp substanțial prelungit până la apariția simptomelor.
Chiar dacă a existat o tendință de scădere a manifestării virusului la participanții randomizați care au primit LGG, această constatare nu a fost semnificativă statistic. În plus, nu au existat diferențe legate de sex, în timp ce participanții mai în vârstă la studiu au fost mai susceptibili de a raporta simptomatic boala.
În cele din urmă, analiza microbiomului a arătat în mod clar cum participanții la studiu care au primit LGG au avut o abundență substanțial mai mare de Lactobacillus rhamnosus în intestin în comparație cu cei care au primit doar placebo, împreună cu o schimbare semnificativă a structurii generale a microorganismelor intestinale rezidente.
Microorganismele pot fi parteneri împotriva COVID-19
Pe scurt, aceste descoperiri sugerează că probioticul LGG poate oferi o anumită protecție împotriva dezvoltării infecției cu COVID-19, dar valoarea sa este și în stoparea dezvoltării simptomelor atunci când este introdus ca profilaxie post-expunere în termen de șapte zile de la expunere la virus.
“Deși este limitat în dimensiunea eșantionului, studiul nostru sugerează că LGG este bine tolerat și este asociat cu un timp prelungit până la dezvoltarea infecției cu COVID-19, reduce simptomele bolii și modifică structura microbiomului intestinal. Este justificată investigarea ulterioară a administrării probioticului LGG în studii controlate randomizate mai mari, inclusiv compararea profilaxiei pre-expunere vs. post-expunere cu probioticul LGG în populațiile cu risc ridicat”, spun autorii studiului.
Aceste rezultate susțin ideea că microorganismele noastre simbiotice, propria noastră microfloră intestinală, pot fi privite ca parteneri indispensabili în lupta împotriva COVID-19, dar și împotriva eventualelor alte boli pandemice în viitor.
*medRxiv publică rapoarte științifice preliminare care nu sunt revizuite și, prin urmare, nu ar trebui să fie considerate concludente, să ghideze practica medicală/comportamentul legat de sănătate sau tratate ca informații stabilite în această cercetare.
Sursă material www.news-medical.net.