Un nou test rapid a fost dezvoltat pentru a detecta infecțiile cauzate de bacterii rezistente la antibiotice. Studiul, realizat în nouă centre europene, a demonstrat eficacitatea acestui test în detectarea infecțiilor produse de bacterii rezistente la antibiotice. Jordi Vila, directorul  Antimicrobial Resistance Initiative de la Institutul pentru Sănătate Globală (ISGlobal) din Barcelona este coordonator al proiectului BL-DetecTool.

Testul BL-DetecTool, bazat pe o metodă de imunotestare de flux lateral, poate furniza rezultate în doar 35 de minute din culturile de sânge pozitive, probele de urină sau tampoane rectale. Acesta detectează două familii de enzime care conferă rezistență la antibiotice: beta-lactamazele cu spectru extins și cele cinci principale carbapenemaze. Aceste enzime sunt produse de bacterii multirezistente precum Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae și Pseudomonas aeruginosa și pot degrada antibioticele din clasa carbapeneme, considerate ultima linie de apărare împotriva bacteriilor.

Studiul a evaluat eficacitatea testului pe 22.010 de probe biologice, demonstrând o sensibilitate ridicată în detectarea enzimelor și o specificitate crescută după pretratarea probelor. În plus, rezultatele au evidențiat prevalența bacteriilor care produc carbapenemaze și impactul testului în optimizarea tratamentului antimicrobian.

Studiul care a evaluat BL-DetecTool a fost finanțat de Institutul European pentru Inovare și Tehnologie (EIT-Health), cu participarea și a ISGlobal.

Utilizarea excesivă și abuzul de antibiotice atât la oameni, cât și la animale, conduce la creșterea rezistenței bacteriilor. Acest aspect subliniază necesitatea unor strategii eficiente de diagnostic și tratament pentru a aborda rezistența la antibiotice, o problema de sănătate globală.

Sursa informațiilor: www.medscape.co.uk 

Sursă foto : https://www.isglobal.org/ca/-/bl-detectool