Un nou studiu de la Universitatea din York arată că utilizarea substanțelor împotriva buruienilor poate crește prevalența bacteriilor rezistente la antibiotice în sol. Erbicidele sunt una dintre cele mai utilizate substanțe chimice în agricultură și deși acești compuși sunt folosiți pentru a omorâ buruienile, pot provoca daune microbilor solului, cum ar fi bacterii și ciuperci, modificând potențialul proprietățile ecologice ale comunităților microbiene.
Oamenii de știință din China și Marea Britanie au studiat efectul a trei erbicide utilizate pe scară largă numite glifosat, glufosinat și dicamba asupra comunităților bacteriene din sol.
Folosind microcosmosurile solului, cercetătorii au descoperit că erbicidele au crescut abundența relativă a speciilor bacteriene care au gene de rezistență la antibiotice. Acest lucru se datorează faptului că mutațiile care au îmbunătățit creșterea în prezența erbicidelor au crescut toleranța bacteriană la antibiotice. Expunerea la erbicide a dus, de asemenea, la mișcarea mai frecventă a genelor de rezistență la antibiotice între bacterii.
Modele similare au fost găsite în câmpurile agricole din 11 provincii chineze, unde istoricul aplicării erbicidelor și nivelurile de reziduuri de erbicide din soluri au fost legate de nivelurile crescute de gene de rezistență la antibiotice.
Dr. Ville Friman de la Departamentul de Biologie a spus: „Rezultatele noastre sugerează că utilizarea erbicidelor ar putea conduce indirect la evoluția rezistenței la antibiotice în microbiomii din solul agricol, care sunt expuși în mod repetat la erbicide în timpul combaterii buruienilor.”
„Interesant este faptul că genele care rezistentă la antibiotice au fost favorizate la concentrații de erbicide care nu erau letale pentru bacterii. Acest lucru arată că nivelurile deja foarte scăzute de erbicide ar putea modifica semnificativ compoziția genetică a populațiilor de bacterii din sol. Astfel de efecte sunt ratate în prezent de evaluările riscurilor ecotoxicologice, care nu iau în considerare consecințele evolutive ale aplicării chimice prelungite la nivelul comunităților microbiene.”
„Deși genele care rezistă la antibiotice nu sunt dăunătoare în sine, ele vor reduce eficiența antibioticelor în timpul tratamentelor clinice. Menținerea frecvenței genelor la rezistență scăzută va prelungi astfel eficiența îndelungată a antibioticelor.”
Studiul concluzionează că efectele acestor concentrații de erbicide asupra comunităților microbiene ar trebui reevaluate pentru a înțelege pe deplin riscurile asociate pentru prevalența genelor rezistente la antibiotice.
Studiul, „Selecția erbicidelor promovează rezistența la antibiotice în microbiomii din sol” este publicat în Molecular Biology and Evolution.
Sursă material phys.org.