O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din New South Wales (UNSW Sydney) a creat în laborator un nou material care poate imita ţesutul uman şi poate avea aplicabilitate în cercetarea medicală, transmite agenţia Xinhua.

Într-un articol de cercetare publicat în revista Nature Communications, oamenii de știință de la UNSW descriu modul în care noul hidrogel creat în laborator se comportă similar cu țesutul natural, prezentând o serie de calități surprinzătoare cu implicații în tehnologia medicală, alimentară și de producție.

Kris Kilian, coautor al studiului şi profesor asociat la UNSW Sydney, a explicat că materialul hidrogel este fabricat din peptide foarte simple şi scurte, care sunt elementele de bază ale proteinelor.

„Materialul este bioactiv, ceea ce înseamnă că celulele încapsulate se comportă ca şi cum ar trăi în ţesut natural”, a spus Kilian. „În acelaşi timp, materialul este antimicrobian, ceea ce înseamnă că va preveni infecţiile bacteriene”, a adăugat cercetătorul.

El a subliniat, de asemenea, capacitatea de autovindecare a hidrogelului recent inventat. „Se reformează după ce a fost strivit, rupt, sau după ce a fost expulzat dintr-o seringă. Acest lucru îl face ideal pentru bioprintare 3D, sau ca material injectabil, pentru medicină”, a spus Kilian.

Hidrogelurile trpzip şi alte materiale similare vor oferi, potrivit lui Kilian, o „alternativă mai uniformă şi mai rentabilă” pentru a reduce numărul de animale utilizate în cercetarea ştiinţifică.

În ceea ce priveşte următorul pas, echipa de oameni de ştiinţă încearcă să colaboreze cu cercetători din industrie şi din domeniul clinic pentru testarea utilităţii gelurilor trpzip în cultura de ţesuturi şi pentru a explora aplicaţiile în bioprintarea 3D şi livrarea de celule stem. AGERPRES

 

Sursă foto: phys.org