Culoarea urinei poate oferi informații importante privind diagnosticul. De exemplu, urina portocalie poate indica o infecție a tractului urinar (ITU), boala hepatică sau tulburarea căilor biliare. Dr. Marco Franzoi și colegii de la Departamentul de Medicină Internă de la Hospital of the Brothers of Mercy in St. Veit an der Glan, Austria, au raportat un caz rar de urină violetă la un pacient.
Autorii au folosit acest caz pentru a explica cauzele și semnificația clinică a Sindromul pungii urinare violet (engleză:PUBS).
Istoricul medical al pacientei
O femeie în vârstă, diagnosticată cu demență s-a prezentat la secția de primiri urgențe cu febră și agravarea stării generale de sănătate. Avea un cateter urinar permanent, iar urina avea culoarea violet (aproximativ 250-300 ml).
Constatări și diagnostic
Constatările au inclus următoarele aspecte:
- Nu prezenta răni deschise sau diaree;
- Rigiditate la nivelul abdomenului inferior corespunzătoare retenției de urină, confirmată ecografic;
- Poziționarea corectă a balonului cateter în vezică;
- Înlocuirea cateterului permanent, dar urina violet a persistat, fiind urmată de piurie;
- Testele de laborator au evidențiat leucocitoză moderată și un nivel crescut al proteinei C reactive (27 mg/dL);
- Funcția renală a fost normală, la fel și nivelul electroliților în organism;
- Testele de urină au identificat creșterea bacteriană și au confirmat prezența Proteus mirabilis, care a fost susceptibil la ceftriaxonă, conform testelor de susceptibilitate antimicrobiană.
Pacienta a fost tratată cu antibiotice conform rezultatelor testelor, s-a recuperat fără complicații, iar ulterior a fost externată din azilul de bătrâni.
Context
Urina reprezintă un instrument cheie de diagnosticare încă din cele mai vechi timpuri. După cum au subliniat autorii, importanța culorii urinei poate indica o serie de afecțiuni. De exemplu, urina transparentă sau galben-pal sugerează o hidratare corespunzătoare, în timp ce urina de culoarea chihlimbarului arată deshidratare. Culorile distincte ale urinei pot indica anumite afecțiuni. Spre exemplu, urina roșie, adesea asociată cu hematurie, poate rezulta și din cauze benigne (consumul de sfeclă roșie) sau afecțiuni grave (infecții, nefrolitiază și afecțiuni maligne).
Descrisă pentru prima dată în The Lancet în 1978, PUBS este o afecțiune rară care provoacă urină violetă la pacienții cu infecție bacteriană. Modificarea culorii este rezultatul alterării metabolismului triptofanului. Triptofanul este transformat în indol de către bacteriile intestinale, care intră în sânge și sunt transportate în ficat. Autorii au explicat că enzima CYP2E1 metabolizează indolul în acidul 3-hidroxi-indolacetic, care este sulfonat în sulfatul de indoxil și excretat prin rinichi.
În urina alcalină, sulfatul de indoxil se oxidează în indigo (albastru) și indirubină (roșu), care interacționează cu plasticul cateterului, provocând colorarea violetă.
La pacienții cu catetere permanente, bacteriile gram-negative precum P.mirabilis, Escherichia coli și Klebsiella pneumoniae descompun sulfatul de indoxil, contribuind și mai mult la această modificare a culorii.
În timp ce PUBS este asociat cu colonizarea bacteriană a tractului urinar, tratamentul depinde de prezența simptomelor clinice ale ITU, cum ar fi febră, disurie sau dureri în flanc. Tratamentul cu antibiotice este inițiat atunci când sunt prezente astfel de simptome. În absența simptomelor tipice, antibioticele nu sunt recomandate, cu excepția anumitor cazuri, cum ar fi în timpul sarcinii.
Există mai mulți factori care cresc riscul de a dezvolta PUBS, inclusiv sexul feminin, vârsta înaintată, constipația, instituționalizarea în centre, cateterizarea pe termen lung, boala cronică de rinichi, urina alcalină și un număr crescut de bacterii în urină. Cu toate acestea, PUBS nu apare doar la pacienții cu catetere permanente. Rapoartele au asociat acest sindrom și cu constipația cronică sau cu utilizarea laxativelor.
Sursa informațiilor: www.medscape.com
Sursă foto: www.freepik.com