În data de 18 noiembrie 2022 se marchează Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice și în întreaga Europă vor avea loc campanii integrate şi coerente cu privire la utilizarea raţională a antibioticelor. Tema European Antibiotic Awareness Day (EAAD) 2022 este: „Să prevenim împreună rezistența la antimicrobiene!”.

Aceasta solicită colaborarea între entitățile implicate în lupta împotriva rezistenței la antimicrobiene (AMR) și subliniază necesitatea prevenției. Același mesaj este promovat și de către OMS în cadrul Săptămânii Mondiale a Conștientizării Antimicrobiene (WAAW), 18-24 noiembrie 2022, o campanie globală sărbătorită anual pentru a îmbunătăți gradul de conștientizare și înțelegere a rezistenței antimicrobiene și pentru a încuraja cele mai bune practici în rândul publicului, părților interesate One Health și factorilor de decizie, care joacă un rol esențial în reducerea apariției și răspândirii în continuare a rezistenței antimicrobiene.

Compania Antibiotice se alătură acestei manifestări prin campania „Tratează antibioticele cu grijă pentru un viitor fără grijă!”, desfășurată în cadrul proiectului Antibioticele Mileniului III .

Campania a debutat pe 16 noiembrie 2022, cu seminarii despre utilizarea corectă a antibioticelor organizate pentru studenții UMF din centrele universitare Iași și București.

* Iași – în Aula UMF „George Emil Palade”, susținut de cadre didactice ale UMF ”Gr.T.Popa” Iași.

* București – în  Amfiteatrul Spitalului de Boli Infecțioase „ Prof. Dr. Matei Balș”, susținut de cadre didactice ale U.M.F. „Carol Davila” .

 

Vineri, 18 noiembrie 2022, cu ocazia Zilei Europene a Informării despre Antibiotice s-a desfășurat pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Iași o campanie de informare și conștientizare asupra utilizării corecte a antibioticelor. La această activitate au participat studenți voluntari de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, alături de reprezentanții companiei Antibiotice.

 

 

 

Campania de informare s-a organizat simultan și în București cu sprijinul studenților U.M.F. „Carol Davila”. Trecătorii dintr-un mare centru comercial au primit materiale și informații de la studenții mediciniști și farmaciști despre utilizarea corectă a antibioticelor pentru ca pe viitor să rămână eficiente.

 

Tot pe 18 octombrie 2022 s-au organizat workshop-uri în Iași și București destinate medicilor rezidenți de diverse specialități în care s-au discutat aspecte practice legate de alegerea judicioasă a antibioterapiei și prevenția rezistenței la antimicrobiene.

Tema „European Antibiotic Awareness Day (EAAD)” din acest an –„Să prevenim împreună rezistența la antimicrobiene!” – se referă la importanța colaborării între entitățile implicate în lupta împotriva rezistenței la antimicrobiene (AMR) și subliniază necesitatea prevenției.