Spitalele și factorii de decizie s-au unit pentru a îmbunătăți recunoașterea timpurie și tratamentul sepsisului, o reacție a organismului care pune viața în pericol în cazul unei infecții.

Conform unor estimări, sepsisul reprezintă 30-50% din totalitatea deceselor survenite la pacienții spitalizați. Reducerea efectelor mortale ale sepsisului înseamnă că medicii trebuie să recunoască rapid semnele și simptomele și să inițieze tratamentul cu antibiotice.

Cu toate acestea, o mișcare paralelă apărută în domeniul asistenței medicale pentru a limita utilizarea inutilă a antibioticelor, i-a determinat pe unii experți să se întrebe dacă eforturile de a trata mai rapid sepsisul și utilizarea intervalelor de timp până la tratament ca măsură de performanță a spitalului, ar putea duce la utilizarea excesivă a antibioticelor și la apariția rezistenței antimicrobiene.

Noi cercetări de la Universitatea din Michigan Medical School, VA Ann Arbor și Kaiser Permanente ajută la înlăturarea acestor temeri.

Studiul a analizat date de la peste 1,5 milioane de pacienți din 152 de spitale din SUA, cuprinse în perioada 2013 –  2018. Pacienți incluși s-au prezentat la departamentul de urgență cu semne ale sindromului de răspuns inflamator sistemic (SIRS), care includ creșterea ritmului cardiac și temperatura corporală anormală.

Eforturile de a trata sepsisul mai rapid nu au dus la utilizarea excesivă a antibioticelor.

Echipa de cercetare a analizat utilizarea antibioticelor la acești pacienți, inclusiv câți au primit antibiotice, când a început tratamentul lor, cât timp au luat medicamente, precum și spectrul larg al antibioticelor: cu alte cuvinte, câte specii diferite de bacterii ar putea ucide antibioticele respective.

„Am demonstrat că utilizarea antibioticelor a scăzut. A existat o scădere ușoară a proporției tratate în decurs de 48 de ore, o scădere și mai impresionantă a numărului mediu de zile de tratament cu antibiotice și o scădere a utilizării antibioticelor cu spectru larg”, susține prof. Hallie Prescott.

Aproximativ jumătate dintre persoanele care au îndeplinit criteriile pentru SIRS au primit antibiotice în decurs de 12 până la 48 de ore de la internare, o practică care în timp a scăzut ușor. În același timp, a scăzut mortalitatea înregistrată în decurs de 30 de zile (câți oameni au murit în decurs de 30 de zile de la spitalizarea), durata spitalizării și dezvoltarea bacteriilor rezistente la mai multe medicamente.

„Acest studiu completează dezbaterea noastră de la nivel național despre cum să combatem sepsisul în mod eficient. De asemenea, confirmă că e momentul să căutăm noi oportunități de a atenua sepsisul prin identificarea pacienților cu risc crescut (înainte de a ajunge la spital), prin identificarea pacienților internați (care prezintă o probabilitate mare de a beneficia de tratamente specifice) și prin îmbunătățirea recuperării acestora după ce supraviețuiesc sepsisului”, declară Vincent Liu, unul dintre cercetătorii din cadrul studiului.

„Contrar opiniei generale, am demonstrat că 152 de spitale au reușit să facă îmbunătățiri în administrarea și tratarea septicemiei”, concluzionează prof. Prescott.

 

Articol preluat și tradus de pe Eurekalert.org