Rezistența la antimicrobiene (RAM) apare atunci când bacteriile, virusurile, fungii și paraziții nu mai răspund la agenții antimicrobieni. Ca urmare a rezistenței la medicamente, antibioticele și alți agenți antimicrobieni devin ineficienți, iar infecțiile devin dificile sau imposibile de tratat, crescând riscul de răspândire a bolii, a formelor severe, precum și riscul de deces.

Săptămâna mondială de conștientizare a RAM (WAAW) este o campanie globală de sensibilizare și conștientizare a RAM și de promovare a celor mai bune practici în rândul părților interesate printr-o abordare de tip One Health, cu scopul de a reduce apariția și răspândirea infecțiilor rezistente la medicamente. WAAW este sărbătorită în perioada 18-24 noiembrie în fiecare an.

Tema pentru WAAW 2023 rămâne neschimbată: „ Să prevenim împreună rezistența la antimicrobiene!”. RAM reprezintă o amenințare pentru oameni, animale, plante și mediu. Afectează pe toată lumea.

Acesta este motivul pentru care tema din acest an solicită o colaborare intersectorială pentru a păstra eficacitatea antimicrobienelor. Pentru a reduce eficient RAM, toate sectoarele trebuie să utilizeze antimicrobienele în mod prudent și adecvat, să ia măsuri preventive pentru a reduce incidența infecțiilor și să urmeze bunele practici în eliminarea deșeurilor contaminate cu antimicrobiene.

 

Sursă: www.who.int