Cercetătorii au descoperit că utilizarea telemedicinei pentru consultațiile cu specialiștii pediatrici în boli infecțioase poate duce la o scădere cu până la 32% a utilizării antibioticelor în rândul nou-născuților din creșe.
Menținerea sub control a utilizării antibioticelor în rândul nou-născuților este importantă, deoarece medicamentele pot avea efecte secundare nedorite, cum ar fi distrugerea bacteriilor sănătoase de care bebelușii au nevoie pentru a combate diverse probleme intestinale și astmul.
„Prin utilizarea inutilă și prelungită a antibioticelor, bacteriile sănătoase ale bebelușilor sunt perturbate. În urmă cu 10 – 15 ani am tratat toți bebelușii, care prezentau cel mai mic risc de infecție, doar pentru a fi în siguranță. Apoi am început să înțelegem protecția oferită de aceste bacterii normale. Acum încercăm să fim mult mai atenți cum și cui prescriem antibioticele. Chiar și câteva doze administrate la naștere contează”, a declarat medicul pediatru Joseph Cantey, autor și specialist consultant al studiului.
Cercetătorii de la Univeristatea din Texas au început studiul în 2018, înainte de începerea pandemiei de COVID-19. În total, creșele au îngrijit 9.277 de bebeluși pe parcursul a trei ani. Echipa de cercetare a început prin a revizui datele privind utilizarea antibioticelor timp de 15 luni, urmate de o perioadă de nouă luni care a inclus adăugarea de consultații prin serviciul de telemedicină cu specialiștii pediatrici.
Ei au descoperit că, în urma implementării telemedicinei, numărul nou-născuților care au primit antibiotice a scăzut cu 32%. Acest lucru i-a determinat pe cercetători să creadă că telemedicina poate ajuta la reducerea utilizării antibioticelor în rândul sugarilor.
În ciuda diferitelor efecte negative ale pandemiei de COVID-19, aceasta a stimulat extinderea îngrijirii digitalizate, care a oferit multe beneficii pacienților.
De exemplu, un studiu publicat în aprilie a discutat despre capacitatea sănătății digitale (eHealth) de a reduce numărul de decese cauzate de insuficiența cardiacă. Studiul a comparat două grupuri de tratament, dintre care unul a primit tratament standard, iar celălalt grup a folosit serviciile eHealth. Grupul care a folosit eHealth a înregistrat o rata mai scăzută a deceselor din cauze cardiovasculare.
Un alt studiu, publicat în luna iulie, a arătat că telemedicina ar putea fi folosită pentru a sprijini sănătatea mintală pediatrică, în special în domeniul psihiatriei infantile. Există adesea o discrepanță semnificativă între oferta și cererea de psihiatri pentru copii, ceea ce duce la probleme privind accesul la îngrijire. Cu toate acestea, telemedicina poate extinde accesul, în special în zonele rurale.
Articol preluat și tradus de pe Mhealthintelligence.com