Cercetătorii de la Universitatea din Calgary au demonstrat că un antibiotic crește eficacitatea stimulării magnetice transcraniene (TMS) pentru persoanele cu tulburare depresivă majoră (MDD). TMS este o terapie non-invazivă, folosită pentru persoanele care suferă de depresie rezistentă la tratament. Cu toate acestea, terapia nu funcționează pentru toată lumea. Cercetătorii consideră că problema poate avea legătură cu un proces de la nivelul creierului, care este esențial pentru învățare și memorie.

„Credem că TMS funcționează determinând creierul să se adapteze la stimulare printr-un proces numit plasticitate sinaptică. Una dintre provocări, este că depresia majoră este asociată cu plasticitatea sinaptică redusă, așa că TMS poate determina creierul să se adapteze la stimulare. Adăugarea de D-cicloserine la tratamentul TMS pare să îmbunătățească capacitatea TMS de a conduce plasticitatea sinaptică și de a trata depresia”, explică dr. Alexander McGirr, cercetător principal al studiului.

Toți participanții la studiu au fost supuși TMS în fiecare zi timp de patru săptămâni. Jumătate dintre aceștia au primit și (cicloserină) DCS, în timp ce cealaltă jumătate a primit un placebo. Rezultatele, publicate în JAMA Psychiatry, arată că aproape 75% dintre participanții tratați cu DCS și TMS au obținut anumite beneficii, comparativ cu doar 30% dintre cei tratați cu TMS și un placebo. Severitatea simptomelor depresive a fost măsurată utilizând scala de evaluare a depresiei Montgomery Asberg standard.

„Tratamentul combinat părea să aibă beneficii dincolo de simptomele depresive. Participanții la acest studiu care au primit DCS și TMS au înregistrat îmbunătățiri mai mari ale simptomelor precum anxietate și stare generală”, declară primul autor al studiului, Jaeden Cole, membru al Laboratorului McGirr.

Studiul clinic a implicat 50 de persoane. Echipa lui McGirr intenționează să dubleze metoda de cercetare cu un grup mai mare pentru a fi siguri de eficacitatea clinică și de siguranța acestui tratament experimental.

„Este greu de spus cât de importantă ar putea fi această muncă pentru pacienți sau nivelul de entuziasm care s-a produs de când Dr. McGirr a prezentat pentru prima dată aceste rezultate. Dacă este confirmat, acest lucru ar putea schimba practica și ar putea avea un impact semnificativ asupra rezultatelor tratamentului pacienților”, spune dr. Valerie Taylor, șeful Departamentului de Psihiatrie de la Școala de Medicină Cumming.

DCS este încă utilizat în tratamentul tuberculozei multidrog rezistente și a fost cercetat în alte aplicații psihiatrice, cum ar fi traume și tulburări legate de anxietate.

 

Sursă: www.technologynetworks.com