Cercetătorii afirmă că recomandările privind administrarea antibioticelor, în cazul persoanelor cu risc de endocardită infecțioasă, ar trebui revizuite. Studiul a constatat că stomatologii din Marea Britanie ar trebui sfătuiți să administreze antibiotice, pacienților cu risc crescut de endocardită infecțioasă.

Cercetările sugerează că bacteriile din gură, care intră în sânge în timpul tratamentului stomatologic, ar putea explica 30% până la 40% din cazurile de endocardită infecțioasă. Condiția rară, dar care pune viața în pericol, apare atunci când se infectează căptușeala interioară a camerelor și valvelor inimii.

Antibioticele ar putea limita numărul de cazuri și ar putea reduce riscul de insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral și deces prematur la pacienții cu risc ridicat, arată studiul.

Recomandările actuale de la Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire (NICE) nu susțin utilizarea de rutină a antibioticelor înaintea procedurilor stomatologice invazive pentru cei cu risc de endocardită infecțioasă.

„Acesta este cel mai mare studiu care arată o asociere semnificativă între procedurile dentare invazive și endocardita infecțioasă, în special pentru procedurile de extracție și pentru intervențiile chirurgicale”, a spus profesorul Martin Thornhill de la Universitatea din Sheffield.

Asociația Americană a Inimii și Societatea Europeană de Cardiologie, recomandă antibioticele pentru pacienții cu risc ridicat.

„Datele validează cu tărie recomandările Asociației Americane a Inimii, care recomandă profilaxia cu antibiotice pentru pacienții cu risc ridicat”, a spus Thornhill.

Echipa a analizat dosarele medicale, ortodontice, precum și rețetele medicale prescrise, a aproximativ 8 milioane de oameni din SUA. Aproape 37.000 de participanți prezentau un risc ridicat de endocardită.

Riscul de endocardită infecțioasă a fost de 10 ori mai mic la pacienții cu risc ridicat, care au luat antibiotice înainte de extracțiile dentare, comparativ cu cei care nu au făcut-o și de 12,5 ori mai mic înainte de procedurile chirurgicale.

„Recomandarea pur și simplu nu este clară. Formularea este foarte ambiguă și lasă deschisă întrebarea dacă anumiți pacienți ar trebui să primească antibiotice. Studiul actual oferă dovezile necesare pentru a informa pacienții despre riscuri și pentru ca stomatologii să recomande antibiotice atunci când este necesar”, a adăugat Thornhill.

Un purtător de cuvânt al NICE a declarat: „NICE adoptă o abordare proactivă pentru actualizarea recomandărilor, reacționând și luând în considerare orice dovezi noi și potențialul acestora de a avea un impact asupra recomandărilor actuale”.

 

Sursă: www.theguardian.com