În timp ce majoritatea adulților de peste 50 de ani înțeleg că utilizarea excesivă a antibioticelor este o problemă și spun că sunt prudenți în ceea ce privește administrarea medicamentelor, o minoritate considerabilă a folosit antibiotice pentru altceva decât scopul lor inițial și se pare că medicamentele ar putea ajuta la tratarea răcelii, care sunt cauzate de viruși nu de bacterii.

Constatările care se află în noua lucrare „Controlul infecțiilor și Epidemiologia spitalelor”, provin dintr-un sondaj național de persoane cu vârste cuprinse între 50 și 80 de ani efectuat ca parte a sondajului național privind îmbătrânirea sănătoasă.

Autorii, de la Institutul de Politici și Inovare al Universității din Michigan, susțin că descoperirile lor evidențiază importanța unei îndrumări atente de la furnizorii de servicii medicale către adulții în vârstă, cu privire la utilizarea și eliminarea corectă a antibioticelor prescrise pacienților.

Lucrarea se extinde cu privire la constatările prezentate pentru prima dată într-un raport NPHA la sfârșitul anului 2019. Sondajul național a inclus răspunsuri de la mai mult de 2.200 de adulți care au fost întrebați dacă au primit o rețetă pentru un antibiotic cel puțin o dată în ultimii doi ani și, de asemenea, despre practicile lor din trecut.

Datele cheie scrise în noua lucrare:

  • Peste 91% dintre adulții în vârstă au declarat că sunt prudenți în ceea ce privește utilizarea antibioticelor și aproape 89% au fost de acord că utilizarea excesivă poate duce la antibiotice care nu funcționează data viitoare când sunt necesare.
  • Aproape 56% au fost de acord că medicii suprasolicită antibiotice, dar 41% au spus că, dacă ar avea o răceală sau o gripă care să dureze suficient de mult pentru a-i determina să vadă un medic, s-ar aștepta să primească o rețetă pentru cu antibiotice.
  • 34% au spus că sunt de părere că antibioticele îi pot ajuta să se vindece dacă sunt răciți sau au gripă; aceste afecțiuni sunt boli virale care nu răspund la antibiotice, care au ca scop distrugerea bacteriilor infecțioase.
  • Aproape 48% dintre adulții în vârstă au primit cel puțin o rețetă pentru antibiotice în ultimii doi ani, iar jumătate dintre aceștia au spus că cel puțin o rețetă era pentru o afecțiune respiratorie.
  • 65% dintre cei care au rămas cu antibiotic, din rețetele prescrise, au declarat că le păstrează, iar aproape 60% dintre acești respondenți au spus că au făcut acest lucru în cazul în care au nevoie de medicamente în viitor. Această practică nu este recomandată, experții spun că persoanele fizice ar trebui să solicite asistență medicală pentru noi semne de infecție și să obțină o nouă rețetă dacă antibioticele sunt justificate.
  • Aproape 19% dintre toți respondenții au spus că au luat antibiotice cel puțin o dată fără să discute cu un profesionist din domeniul sănătății și majoritatea au spus că și-au luat propriile antibiotice rămase de la rețetele anterioare.

 

Sursă material www.news-medical.net.