Un nou studiu arată cum heterorezistența, o rezistență tranzitorie comună la multe bacterii, poate acționa ca un predecesor al dezvoltării rezistenței la antibiotice. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Uppsala, Suedia, această legătură este demonstrată pentru prima dată.

„Heterorezistența este comună și am demonstrat că apare pentru cel puțin zece clase diferite de antibiotice. La un pacient care poartă bacterii heterorezistente și care urmează un tratament cu antibiotice, rata mortalității și riscul de a necesita transfer la o unitate de terapie intensivă sunt mai mari în comparație cu bacteriile susceptibile. Prin urmare, dacă heterorezistența este o piatră de temelie către rezistență, trebuie să avem un control mult mai bun asupra apariției și efectelor acesteia.”Dan I. Andersson, profesor de bacteriologie medicală la Universitatea din Uppsala și cercetător principal al studiului.

Heterorezistența este comună la multe bacterii patogene și poate duce la reducerea eficacității tratamentului cu antibiotice. Acest tip particular de rezistență la antibiotice înseamnă că majoritatea bacteriilor dintr-o populație sunt susceptibile la antibiotice, dar există și un mic subgrup rezistent care poate crește sub tratament cu antibiotice. Aceste bacterii rezistente poartă mai multe copii ale genelor de rezistență decât celelalte, ceea ce duce la o creștere mai lentă.

Într-un studiu cuprinzător, publicat în revista Nature Communications, cercetătorii de la Universitatea Uppsala au arătat în studii de laborator că bacteriile pot dobândi noi mutații de rezistență, care restabilesc o creștere mai rapidă. În acest fel, heterorezistența poate acționa ca o rampă de lansare și poate facilita evoluția către rezistența stabilă la antibiotice.

„Este posibil să greșim, dar am observat procesul în laborator și nu există niciun motiv să credem că nu s-ar întâmpla și la un pacient sau la un animal. Aceasta este o descoperire importantă în ceea ce privește înțelegerea modului în care bacteriile devin rezistente la antibiotice”, menționează Andersson.

El crede că această descoperire va duce la mai multe studii clinice și la un nivel crescut de diagnosticare a heterorezistenței în laboratoarele microbiologice. În domeniul asistenței medicale, este important să se continue utilizarea eficientă a antibioticelor pentru a preveni rezistența.

„Antibioticele ar trebui folosite într-un mod inteligent, la momentul potrivit și nu în mod inutil, pentru a prelungi durata de viață a antibioticelor existente și pentru a ne oferi timp să dezvoltăm altele noi”, continuă Andersson.

 

Sursa informațiilor: www.news-medical.net