În fiecare an, cel puțin 750.000 de decese cauzate de rezistența la antimicrobiene (RAM) ar putea fi evitate cu o igienă mai bună, apă curată și antibiotice, arată cercetările publicate în The Lancet.
În fiecare an, se estimează că 7,7 milioane de decese la nivel global sunt cauzate de infecții bacteriene, reprezentând a doua cauză de deces la nivel global, iar aproximativ cinci milioane sunt asociate cu rezistența la medicamente. Bebelușii, persoanele în vârstă și persoanele cu boli cronice sau care necesită proceduri chirurgicale prezintă cel mai mare risc de deces.
„Antibioticele eficiente prelungesc viața, reduc dizabilitățile, limitează costurile de asistență medicală și permit alte acțiuni medicale care salvează vieți, cum ar fi intervenția chirurgicală. Cu toate acestea, rezistența antimicrobiană este în creștere – accelerată de utilizarea necorespunzătoare a antibioticelor în timpul pandemiei de Covid-19 – amenință medicina modernă provoacă decese și boli, care cândva erau prevenite”, a spus coautorul seriei, Iruka Okeke de la Universitatea din Ibadan, Nigeria.
Studiul constată că îmbunătățirea prevenirii și controlului infecțiilor în unitățile de asistență medicală, inclusiv o mai bună igienă a mâinilor și o curățare și sterilizare mai regulată a echipamentelor, ar putea salva până la 337.000 de vieți pe an.
Accesul universal la apă potabilă sigură și o salubritate eficientă în cadrul comunității ar putea preveni, de asemenea, aproximativ 247.800 de decese anual. Vaccinurile care ajută la protejarea împotriva pneumoniei, meningitei, precum și introducerea vaccinurilor noi, cum ar fi vaccinurile împotriva Virusului Sincitial Respirator pentru mamele însărcinate, ar putea salva 181.500 de vieți pe an. Reducerea utilizării antibioticelor în cazurile în care acestea nu sunt necesare ar putea încetini, de asemenea, capacitatea bacteriilor de a dezvolta rezistență, însă există o lipsă de cercetare în acest domeniu.
Sursa informațiilor: www.thenationalnews.com