Expunerea la antibiotice în uter și în copilărie poate duce la o pierdere ireversibilă a celulelor T reglatoare în colon.

Celulele T sunt un tip de celule albe din sânge, care au o importanță cheie pentru sistemul imunitar și se află în centrul imunității adaptative, sistemul care adaptează răspunsul imun al organismului la agenții patogeni specifici.

Potrivit studiului, publicat în revista mBio, se știe deja că utilizarea antibioticelor la începutul vieții perturbă microbiota intestinală, trilioanele de microorganisme benefice care trăiesc în corpul nostru și pe corpul nostru, care joacă un rol crucial în maturarea sănătoasă a sistemului imunitar și prevenirea bolilor, cum ar fi obezitatea și bolile inflamatorii intestinale.

„Studiind expunerea la nou-născuți prin intermediul mamelor care alăptează, vedem cum descendenții dobândesc microbiota afectată de antibiotice a mamelor lor, ceea ce le compromite capacitatea de a genera un bazin de celule T CD41 în colon, rezultând daune pe termen lung”, a spus cercetătorul Martin Blaser de la Universitatea Rutgers.

”Consecințele persistă până la maturitate, fiind compromise capacitatea organismului de a opri răspunsurile alergice”, a adăugat Blaser.

În cadrul acestui studiu, echipa a analizat expunerea fetală și a nou-născuților la antibiotice prin intermediul mamei în săptămânile imediat anterioare și după naștere, momentul în care comunitățile microbiene se reunesc și sunt predispuse la perturbări, pentru a investiga modul în care această reducere a bacteriile benefice afectează dezvoltarea sistemului imunitar neonatal.

Cercetătorii au menționat că aceste efecte au fost specifice colonului și nu au fost observate în plămâni, tractul gastro-intestinal superior sau splină.

 

 

Sursă material www.tribuneindia.com.