Utilizarea antibioticelor cu spectru larg la șoarecii cu melanom malign, o formă agresivă de cancer de piele, a dus la dezvoltarea metastazelor osoase. Cercetătorii de la Universitatea Emory din Atlanta consideră că antibioticele au afectat flora intestinală a șoarecilor, slăbind răspunsul imun.

”Descoperirile subliniază importanța microbiotei intestinale în susținerea sănătății generale și recomandă medicilor să analizeze cu atenție efectele gastrointestinale, atunci când folosesc terapii cu antibiotice în timp ce tratează cancerul sau alte boli”, a spus unul dintre autorii studiului, Subhashis Pal, bursier postdoctoral în endocrinologie la Emory University School of Medicine.

„Orice boală sau terapie care dăunează microbiotei intestinale ar putea avea un impact negativ asupra sănătății noastre”, completează Pal, care a prezentat raportul în cadrul reuniunii anuale a Societăţii Americane pentru Cercetare în domeniul Oaselor şi Mineralelor.

„În studiul nostru, am descoperit că microbiota intestinală limitează progresia leziunilor osoase ale melanomului prin promovarea înmulțirii celulelor ucigașe naturale (NK) intestinale și a celulelor T helper (Th1) și prin îmbunătățirea deplasării acestora în zona tumorii. Utilizarea antibioticelor, administrate oral, a afectat microbiota intestinală și a redus populația de celule NK intestinale și celule Th1. Acest lucru a favorizat dezvoltarea tumorii”, declară autorul studiului.

Metastaza osteolitică este o complicație a melanomului malign. Cercetătorii au emis ipoteza conform căreia pentru a afecta microbiota intestinală a șoarecilor, utilizarea antibioticelor afectează celulele imune intestinale, modificându-le răspunsul imunitar, fapt ce duce la înmulțirea metastazelor osoase. Echipa de cercetare a injectat celule de melanom B16-F10 în inimile și oasele șoarecilor care au fost tratați cu antibiotice cu spectru larg. Injecțiile cu antibiotice au accelerat creșterea metastazelor osoase la acei șoareci.

”Acest studiu indică cu tărie că modificările microbiotei induse de antibiotice ar putea avea consecințe clinice negative nu doar în cazul melanomului, ci și în cazul alor boli intestinale care implică inflamația. Această inflamție poate duce la creșterea anumitor celule, un proces care în cele din urmă va prezenta un impact negativ asupra sănătății osoase”, subliniază Pal.

Cercetătorul a adăugat: „Ar trebui să acordăm o atenție deosebită microbiotei intestinale și consecințelor adverse neprevăzute ale regimurilor cu antibiotice. Cu toate acestea, probioticele pot juca un rol important în menținerea sănătății microbiotei intestinale.”

 

Sursă: MedicalXpress.com