În urma unor experimente de laborator realizate de cercetătorii de la Universitatea din Bath, Marea Britanie, a fost descoperit un compus care inhibă superbacteria MRSA și o face mai vulnerabilă la antibiotice.
Rezistența la antibiotice reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea oamenilor din întreaga lume, iar Staphylococcus aureus a devenit unul dintre cei mai periculoși agenți patogeni multirezistenți. Conduși de Dr. Maisem Laabei și Dr. Ian Blagbrough de la Universitatea din Bath, oamenii de știință au descoperit un compus care inhibă Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA) și îl face mai vulnerabil la antibiotice.
Compusul nou – poliamină – pare să distrugă S. aureus, bacteria care provoacă (printre altele) infecții mortale cu MRSA, prin distrugerea membranei celulare a agentului patogen.
Compusul a fost testat in vitro împotriva a 10 tulpini diferite de S. aureus rezistente la antibiotice. Unele dintre tulpinile testate sunt cunoscute ca fiind rezistente la vancomicină – ultimul medicament oferit pacienților care luptă cu o infecție cu MRSA. Noul compus a avut un succes complet împotriva tuturor tulpinilor, fără a se mai înregistra vreo creștere bacteriană ulterioară.
Pe lângă distrugerea directă a S. aureus, studiul demonstrează că compusul este capabil să restabilească sensibilitatea tulpinilor bacteriilor rezistente la trei antibiotice importante (daptomicina, oxacilină și vancomicina). Acest lucru ar putea însemna că antibioticele care și-au pierdut eficacitatea în urma deceniilor de utilizare excesivă își pot recupera, în timp, capacitatea de a ține sub control infecțiile grave.
„Nu suntem pe deplin siguri de ce apar aceste sinergii între compus și antibiotice, dar suntem dornici să explorăm acest lucru în continuare”, a spus dr. Laabei, cercetător la departamentul de științe organice de la universitatea Bath.
Vulnerabilitatea agentului patogen
Poliaminele sunt compuși care se găsesc în mod natural în majoritatea organismelor vii, care interacționează cu molecule încărcate negativ, cum ar fi ADN, ARN și proteine. Până acum un deceniu, se credea că sunt esențiale pentru orice tip de viață, dar acum oamenii de știință știu că sunt absenți în S. aureus, și, totodată, toxici pentru această bacterie.De când au făcut această descoperire, oamenii de știință au încercat să exploateze vulnerabilitatea neobișnuită a agentului patogen la poliamine pentru a inhiba înmulțirea bacteriilor.
Cercetătorii au descoperit că o poliamină modificată (numită AHA-1394) este mult mai eficientă în distrugerea tulpinilor de S. aureus rezistente la antibiotice, comparativ cu cea mai activă poliamină naturală.
Dr. Laabei a explicat: „Folosind noul compus, agentul patogen este distrus – ceea ce înseamnă că înmulțirea este inhibată, atunci când este utilizat la o concentrație de peste 128 de ori mai mică decât cea necesară pentru a distruge agentul patogen cu o poliamină naturală. Acest lucru este important, deoarece medicamentele care au cea mai mică concentrație inhibitoare minimă scăzută ar putea fi agenți antimicrobieni mai eficienți și mai siguri pentru pacienți.”
Deși sunt necesare cercetări suplimentare, dr. Laabei consideră că noul compus „ar putea avea implicații importante într-un cadru clinic ca o nouă opțiune de tratament”.
„Cercetările preliminare sugerează că compusul nu este toxic pentru oameni, ceea ce este esențial. În următorul nostru studiu, pentru care căutăm finanțare, sperăm să ne concentrăm asupra mecanismelor precise utilizate de compus pentru a inhiba S. aureus. Credem că compusul atacă membrana S. aureus, ceea ce face ca membrana să devină permeabilă, ducând la moartea bacteriilor.”
Compusul a fost testat împotriva biofilmului – stratul subțire, greu de tratat de microorganisme care crește pe suprafețe dure (placa de pe dinți sau pelicula rezistentă pe cateterele urinare) și poate duce la infecții grave Rezultatele au fost promițătoare și în acest caz, compusul împiedicând formarea de noi biofilme, deși nu a perturbat biofilmul stabilit.
Rezistență la antibiotice
Rezistența la antibiotice (sau rezistența la antimicrobiene – AMR) reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea oamenilor din întreaga lume, iar S. aureus a devenit unul dintre cei mai periculoși agenți patogeni multirezistenți.
Un studiu realizat în 2019, care analizează efectele AMR asupra sănătății, arată că agentul patogen a fost asociat cu un milion de decese în întreaga lume, ca urmare a infecțiilor care nu răspund la antibiotice.
S. aureus se găsește la 30% din populație, trăind în căile nazale ale oamenilor și pe piele, iar de cele mai multe ori nu provoacă infecții. Până de curând, o infecție cu MRSA era considerată o problemă a spitalului, iar cei afectați erau în mare parte persoane cu un sistem imunitar deja compromis. Totuși, în ultimii 20 de ani, din motive complexe și doar parțial înțelese, a existat o creștere a infecțiilor la nivel comunitar, chiar și în rândul persoanelor sănătoase, ceea ce a dus la urgentarea cercetărilor pentru căutarea de noi modalități de a aborda această problemă.
Sursă: ScitechDaily.com