Atunci cand bacteriile evolueaza intr-un mod care reduce eficacitatea medicamentelor pentru vindecarea sau prevenirea infectiilor, se presupune ca marirea acestei rezistente este legata de folosirea antibioticelor. O echipa de cercetatori de la Universitatea ETH Zurich a identificat o sursa, necunoscuta anterior, de rezistenta a bacteriilor intestinale care nu are legatura cu utilizarea antibioticelor.

„Restrangerea utilizarii antibioticelor este importanta, dar nu este suficienta pentru a preveni raspandirea bacteriilor rezistente la medicamente. Daca doriti sa controlati raspandirea genelor de rezistenta, trebuie sa incepeti cu microorganismele rezistente si sa impiedicati raspandirea acestora prin masuri de igiena sau vaccinari mai eficiente”, a spus profesorul Médéric Diard.

Mecanismul recent descoperit de raspandire a rezistentei bacteriilor la medicamente este cauzat de bacterii persistente, care deseori supravietuiesc tratamentului cu antibiotice.

Bacteriile persistente pot trece temporar la o stare latenta, cu metabolizarea lor redusa la minimum. Cand bacteriile persistente sunt in aceasta stare, antibioticele nu sunt in masura sa le distruga.

In cazul bacteriei Salmonella de exemplu, bacteriile persistente devin latente atunci cand patrund in tesutul corpului din interiorul intestinului. Dupa ce au invadat tesutul, bacteriile perisistente pot trece nedetectate luni intregi. Daca conditiile sunt potrivite pentru supravietuire atunci cand bacteriile se trezesc din starea lor latenta, infectia poate sa reapara.

Potrivit cercetarilor, bacteriile persistente pot provoca probleme chiar si atunci cand nu declanseaza o noua infectie, deoarece transporta plasmide mici care contin gene de rezistenta tranferabile.

Echipa a facut un experiment pe soareci, iar in urma acestui test s-a demonstrat ca salmonella in stare latenta aflata in intestin isi poate transmite genele de rezistenta la alte bacterii individuale, cum ar fi E.coli.

Experimentele au aratat ca bacteriile persistente sunt foarte eficiente la imprastierea genelor de rezistenta de indata ce se trezesc si intalnesc alte bacterii susceptibile la transferul genelor.

“Prin exploatarea bacteriei gazda persistenta, plasmidele de rezistenta pot supravietui o perioada indelungata intr-o singura gazdă inainte de a se transfera in alte bacterii. Acest lucru accelereaza raspandirea lor ”, a explicat profesorul Wolf-Dietrich Hardt.

In special, acest transfer de gene are loc independent de antibiotice.

Cercetatorii vor sa extinda descoperirile lor mai departe studiind animale care sufera frecvent de infectii cu salmonella, cum ar fi porcii. Oamenii de știinta doresc, de asemenea, saafle daca este posibil sa se controleze raspandirea rezistentei la populatiile de animale cu probiotice sau prin vaccinare impotriva salmonellei.

 

Articol preluat si tradus de pe Earth.com