Pandemia globală a schimbat pentru totdeauna modul în care privim bolile infecțioase și riscurile pe care acestea le au pentru societate. Dar ceea ce surprinde mulți oameni este că, dinainte de apariția coronavirusului, ne luptam cu o altă problemă majoră de sănătate globală: rezistența la antimicrobiene (AMR), care provoacă la nivel global 700.000 de decese în fiecare an. Dacă nu este controlată de acțiunea noastră colectivă, o creștere continuă a rezistenței la antimicrobiene ar putea duce la 10 milioane de decese în fiecare an până în 2050.
Unul dintre cele mai puternice instrumente pe care le avem la îndemână este conștientizarea, pentru că nici în prezent, rezistența la antimicrobiene nu este ceva care majoritatea oamenilor pot să înțelegă. De aceea, în semn de recunoaștere a Săptămânii Mondiale a Conștientizării Antimicrobiene, oferim răspunsuri la unele dintre întrebările esențiale, astfel încât împreună să putem înțelege mai mult această problemă.
Ce este rezistența antimicrobiană (AMR)?
Medicamentele antimicrobiene includ antibioticele, antiviralele și antifungicele, care sunt utilizate pentru a viza agenți patogeni, cum ar fi bacteriile, virușii și ciupercile. AMR apare atunci când agenții patogeni evoluează și găsesc modalități de a rezista efectelor medicamentelor antimicrobiene. Cu cât se folosește mai mult un medicament, cu atât există mai multă presiune asupra agentului patogen pentru a dezvolta o rezistență mai mare.
Cine este afectat de rezistența la antimicrobiene?
Rezistența la antimicrobiene poate afecta pe oricine, de orice vârstă, în orice țară. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) caracterizează AMR, în special în cazul bacteriilor Gram-negative, drept una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății globale în prezent.
Cum a afectat pandemia de COVID-19, rezistența la antimicrobiene?
Mulți pacienți cu COVID-19 sunt tratați cu antibiotice, fapt ce duce la creșterea rezistenței la antibiotice. Cercetările arată că aproximativ 50% dintre pacienții care au murit din cauza infectării cu SARS-COV-2, au avut coinfecții bacteriene și fungice, dintre care unele erau rezistente la antimicrobiene. Deci, din păcate, este posibil ca pandemia să fi crescut prevalența rezistenței la antimicrobiene.
Cum abordăm această situație?
Pentru a combate rezistența la antimicrobiene, avem nevoie de o abordare colaborativă. Este clar că trebuie să investim în dezvoltarea de noi medicamente antimicrobiene, fără de care capacitatea noastră de a trata chiar și infecțiile minore va avea de suferit în viitor. Dar realizarea acestor investiții necesită un mediu politic care să stimuleze inovarea, precum și metode de rambursare care să reflecte întreaga valoare pe care medicamentele antimicrobiene o aduc pacienților și societății. Deci aceasta nu este munca unui singur grup.
Există și alte moduri prin care putem încetini răspândirea rezistența la antimicrobiene?
Încetinirea răspândirii acestei rezistențe necesită colaborare deoarece va fi nevoie de mai multe abordări. La Pfizer, se lucrează îndeaproape cu întreaga comunitate a bolilor infecțioase pentru a combate rezistența la antibiotice prin următoarele metode:
- Programe prin care personalul medical se asigură că pacienții primesc medicamentul antimicrobian corect, numai dacă este necesar și pe durata potrivită;
- Se pun la dispoziție instrumente specifice care ajută medicii să înțeleagă mai bine modelele rezistente la patogeni;
- Politici care facilitează dezvoltarea, utilizarea adecvată și accesul la medicamente și vaccinuri;
- Menținerea unui portofoliu divers de medicamente și vaccinuri pentru a ajuta la tratarea și prevenirea infecțiilor grave în întreaga lume;
- Aplicarea unor practici de producție responsabile pentru a minimiza impactul asupra sănătății umane și asupra mediului.
La Pfizer, rezistența la antimicrobiene este luată în serios, cu toate acestea, este una dintre puținele companii biofarmaceutice mari bazate pe cercetare care sunt încă active în cercetarea rezistenței la antimicrobiene. Ceea ce trebuie ca lumea să realizeze este că, la fel ca în cazul coronavirusului, rezistența la antimicrobiene este un domeniu în care trebuie să creăm mai multe opțiuni. Conștientizarea este primul pas pentru a avansa pe această cale.
Sursă material https://www.linkedin.com.