În luna noiembrie, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a publicat Raportul epidemiologic privind rezistența la antimicrobine în Uniunea Europeană în anul 2023. În 2024, toate țările din Uniunea Europeană/Spațiul Economic European (UE/SEE) au raportat datele pentru anul 2023 către Rețeaua europeană de supraveghere a rezistenței la antimicrobiene (EARS-Net).
Rezistența la antimicrobiane (RAM) poate fi exprimată ca incidența totală estimată a infecțiilor sanguine cu bacterii rezistente la antimicrobiene (numărul de infecții noi la 100 000 de locuitori).
Obiectivele UE privind rezistența la antimicrobiene
În 2023, incidența totală estimată în UE a infecțiilor cu Staphylococcus aureus rezistente la meticilină (MRSA) a fost de 4,64/100 000 de locuitori, cu un interval cuprins între 0 și 15,5. Aceasta a fost cu 17,6% mai mică decât în 2019 (anul de referință) și cu 0,15/100 000 de locuitori mai mică decât obiectivul stabilit pentru 2030 de 4,79/100 000 de locuitori. Pentru UE în ansamblu, a fost detectată o tendință de scădere semnificativă statistic între 2019 (anul de referință) și 2023.
Incidența totală estimată în UE a infecțiilor cu Escherichia coli rezistente la cefalosporine de generația a treia a fost de 10,35/100 000 de locuitori, cu un interval cuprins între 0 și 19,56 în 2023. Aceasta a fost cu 3,6% mai mică decât în 2019 și cu 0,68/ 100 000 de locuitori mai mare decât obiectivul pentru 2030 de 9,67/ 100 000 de locuitori. În ansamblu, nu a fost detectată nicio tendință semnificativă din punct de vedere statistic între 2019 și 2023.
Incidența totală estimată în UE a infecțiilor cu Klebsiella pneumoniae rezistente la carbapeneme a fost de 3,97/100 000 de locuitori, cu un interval cuprins între 0,00 și 21,44. Aceasta a fost cu 57,5% mai mare decât în 2019 și cu 1,58 mai mare decât obiectivul pentru 2030 de 2,39/100 000 de locuitori. A fost detectată o tendință de creștere semnificativă statistic între și 2023.
Pe scurt, în timp ce obiectivul UE pentru incidența infecțiilor cu MRSA fusese deja atins până în 2023, incidența infecțiilor pentru E. coli rezistente la cefalosporine de generația a treia au prezentat doar o mică scădere față de 2019, iar incidența infecțiile cu K. pneumoniae rezistente la carbapeneme a arătat o creștere cu peste 50% comparativ cu până în 2019, ceea ce contracarează obiectivul de scădere a incidenței cu 5% până în 2030.
Situația generală a rezistenței antimicrobiene în UE/SEE
Datele de la EARS-Net arată că, la fel ca în anii precedenți, nivelurile RAM au rămas ridicate în UE/SEE în 2023.
Au fost observate creșteri ale incidenței estimate a infecțiilor cu bacterii rezistente nu numai pentru două dintre combinațiile RAM-agent patogen menționate mai sus, ci și pentru multe alte bacterii și grupuri antimicrobiene aflate sub supraveghere, cum ar fi rezistența la antimicrobiene a K. pneumoniae (altele decât rezistente la carbapeneme), Enterococcus faecium rezistente la vancomicină și Pseudomonas aeruginosa rezistent la piperacilină-tazobactam, ceftazidimă și carbapeneme.
Situația RAM raportată de țările UE/SEE a variat foarte mult, în funcție de specia bacteriană, grupul antimicrobian și regiunea geografică. În general, cele mai mari incidențe estimate de rezistență la antimicrobiene au fost raportate de țările din sudul sau sud-estul Europei.
Pentru fiecare specie bacteriană, informații specifice fiecărei țări cu privire la incidența estimată a infecțiilor cu bacterii rezistente la antimicrobiene (inclusiv țintele UE recomandate privind RAM), procentul de izolate invazive cu RAM, disponibilitatea datelor și procentul de pacienți din unitatea de terapie intensivă sunt disponibile în rezumatele realizate pentru fiecare țară. Rezultatele pe grupe de vârstă și sex sunt disponibile în Atlasul de Supraveghere al ECDC Boli infecțioase (https://atlas.ecdc.europa.eu/).
Concluzii privind sănătate publică
Estimările bazate pe datele EARS-Net din 2020 indică faptul că în fiecare an mor peste 35 000 de persoane în UE/SEE ca o consecință directă a infecțiilor rezistente la antimicrobiene.
Progresul general scăzut în direcția obiectivelor UE privind RAM și, mai ales, creșterea continuă a incidenței infecțiilor cu K. pneumoniae rezistente la carbapeneme, subliniază urgenta necesitate a intensificării măsurilor de sănătate publică împotriva RAM.
Recomandarea Consiliului privind intensificarea acțiunilor UE de combatere a rezistenței la antimicrobiene printr-o abordare One Health (2023/C 220/01), încurajează statele membre să dezvolte și să pună în aplicare acțiuni naționale împotriva RAM și subliniază necesitatea ca statele membre să aloce resurse umane și financiare adecvate pentru implementarea eficientă a acestor planuri.
Planurile ar trebui să includă elemente cheie, cum ar fi supravegherea sporită și consolidarea programelor de prevenire și control a infecțiilor în spitale și alte instituții de asistență medicală, integrarea programelor de stewardship antimicrobian și a exemplelor de bune practici privind diagnosticarea.
În absența unei acțiuni mai puternice și mai rapide în domeniul sănătății publice, este puțin probabil ca UE să-și atingă toate obiectivele privind RAM până în 2030. Consecința va fi un număr crescut de infecții cu bacterii rezistente la antimicrobiene, care vor fi mai dificil de tratat, ceea ce duce la provocări tot mai mari pentru pacienți și decese asociate cu RAM.
Raportul integral poate fi accesat AICI