Banca Mondială estimează că până în 2050, 10 milioane de oameni ar putea muri pe an dacă nu se găsesc noi medicamente antimicrobiene. Fără prevenirea și tratamentul eficient al infecțiilor, procedurile medicale precum transplantul de organe, chimioterapia cancerului și intervențiile chirurgicale majore vor deveni prea periculoase pentru a fi efectuate. Dacă COVID-19 a luat lumea prin surprindere, impactul rezistenței la antimicrobiene (AMR) poate fi prevăzut.

În ciuda costurilor societale uriașe ale AMR, în prezent nu există o piață viabilă pentru noi antibiotice. Noile antibiotice sunt folosite cu moderație pentru a păstra eficacitatea, așa că, în ultimii ani, o serie de biotehnologii axate pe antibiotice au declarat faliment sau au părăsit acest domeniu din cauza lipsei de sustenabilitate comercială, ceea ce a dus la pierderea expertizei și a resurselor valoroase. Consecința este o nevoie uriașă de sănătate publică pentru noi antibiotice, dar lipsesc finanțările pentru cercetarea și dezvoltarea antibioticelor, în special în etapele ulterioare ale cercetării clinice. Acest lucru creează o „vale a morții” între descoperire și accesul pacientului.

Este timpul să regândim stimulentele de inovare pentru a combate rezistența la antimicrobiene

Industria biofarmaceutică se angajează într-o gamă largă de activități pentru a promova administrarea antimicrobienelor pentru a încetini apariția rezistenței, a prelungi eficacitatea antibioticelor și a îmbunătăți rezultatele pacienților. În plus, Inițiativa pentru medicamente inovatoare (IMI) a realizat investiții semnificative și a construit colaborări valoroase în cercetarea AMR.

Fondul de acțiune AMR, un parteneriat revoluționar în care sunt implicate peste 20 de companii biofarmaceutice de top, a fost lansat în 2020 pentru a investi aproape 1 miliard de dolari pentru a consolida și accelera dezvoltarea antibioticelor. Ambiția este de a aduce pacienților între două și patru antibiotice noi până în anul 2030. Fondul a primit investiții de peste 140 de milioane de dolari de la Banca Europeană de Investiții, Wellcome Trust, Fundația Novo Nordisk și Fundația Boehringer Ingelheim. Scopul acestui fond de acțiune este de a se asigura că există o conexiune durabilă pentru a lupta împotriva amenințărilor bacteriene, prin valorificarea investițiilor, expertizei și voinței politice necesare. Acest lucru oferă sprijinul necesar pe termen scurt; cu toate acestea, este doar un mecanism de legătură, recunoscând faptul că în misiunea sa sunt necesare și reforme politice suplimentare pentru a asigura un ecosistem antimicrobian durabil.

În prezent, există un consens larg cu privire la necesitatea stimulentelor de tip push și pull pentru a aborda lipsa de noi antibiotice. Stimulentele push reduc riscul cercetării timpurii, în timp ce stimulentele pull sprijină dezvoltarea „de la un capăt la celălalt”, inclusiv cercetarea și dezvoltarea în faza ulterioară și recompensează succesul pentru dezvoltarea unui nou antibiotic. Acestea sunt complementare, deoarece încearcă să abordeze diferite bariere în calea dezvoltării de noi antimicrobiene, dar în cele din urmă trebuie să conlucreze. S-au înregistrat progrese semnificative în implementarea stimulentelor push. Cu toate acestea, rămâne o lipsă de stimulente pull.

Pentru a revitaliza cercetarea și dezvoltarea antimicrobienelor, este esențial să se recompenseze suficient inovația de succes pentru a atrage investițiile necesare și pentru a stimula companiile să își asume riscurile substanțiale ale cercetării și dezvoltării antibioticelor. Pentru a atinge acest obiectiv, solicităm dezvoltarea unui nou stimulent la nivel european sub forma unei extensii de exclusivitate transferabilă (TEE). Un TEE al UE poate servi ca un mecanism de stimulare complementar pentru alte stimulente din pachet, cum ar fi evaluarea valorii și reformele de rambursare la nivel național, susținând accesul după lansare. De asemenea, ar sprijini inițiative mai largi care urmăresc să îmbunătățească supravegherea, administrarea, accesul și distribuirea la nivelul UE a antibioticelor, care sunt piloni cheie în lupta împotriva rezistenței la antimicrobiene.

 

Sursă material https://efpia.eu.