Rezistenta la antibiotice utilizate in mod obisnuit pentru tratarea bacteriilor daunatoare, legate de o varietate de afectiuni ale stomacului, s-a dublat in ultimii 20 de ani, arata o cercetare prezentata  la UEG Week Barcelona 2019.

Studiul, care a analizat 1.232 de pacienti din 18 tari  din toata Europa, a investigat rezistenta la antibiotice administrata in mod regulat pentru infectia cu Helicobacter pylori, o bacterie daunatoare asociata cu ulcer gastric, limfom si cancer gastric. Rezistenta la claritromicina, unul dintre cele mai consacrate antimicrobiene utilizate pentru eradicarea H. pylori, a crescut de la 9,9% in 1998 la 21,6% anul trecut.

Aceasta rezistenta apare atunci cand bacteriile dezvolta capacitatea de a supravietui expunerii la medicamente menite sa le omoare sau sa opreasca dezvoltarea  lor. Este una dintre cele mai mari amenintari la adresa sanatatii globale astazi, provocand peste 750.000 de decese in fiecare an si, fara masuri urgente, acest numar va create dramatic in viitor.

Cercetatorul principal al studiului, profesorul Francis Megraud, a explicat: „Infectia cu H. pylori este deja o condite complexa de tratat, necesitand o combinatie de medicamente. Cu rate de rezistenta la antibiotice utilizate frecvent, cum ar fi claritromicina, crescand la un ritm alarmant de aproape 1 % pe an, optiunile de tratament pentru H. pylori vor deveni progresiv limitate si ineficiente daca strategiile de tratament noi raman nedezvoltate. Eficacitatea redusa a terapiilor actuale ar putea mentine ratele de incidenta ridicate ale cancerului gastric dar si alte afectiuni, cum ar fi ulcerul peptic, daca rezistenta la medicamente continua sa creasca in acest ritm „

Helicobacter pylori este una dintre cele mai frecvente infectii bacteriene la om si se estimeaza ca este prezenta la jumatate din populatia lumii. H. pylori duce la inflamatia mucoasei stomacului  care poate duce la ulcere peptice. H. pylori este, de asemenea, cel mai important factor de risc pentru cancerul gastric, a saptea cauza principala de deces prin cancer in Europa si a treia la nivel mondial.

In ultimii ani, rezistenta la antibiotice  a bacteriei H. pylori a devenit o problema proeminenta si urgenta pe tot globul. Subliniind gravitatea situatiei, in 2017, Organizatia Mondiala a Sanatatii a identificat H. pylori rezistenta la claritromicina drept o bacterie cu prioritate ridicata pentru cercetarea si dezvoltarea antibioticelor.

De asemenea, sondajul a constatat ca ratele de rezistenta primara la claritromicina la H. pylori au fost cele mai ridicate in Italia de Sud (39,9%), Croatia (34,6%) si Grecia (30%). Nivelurile ridicate de rezistenta expuse in aceste tari au fost atribuite abuzului de antibiotice pentru afectiuni usoare.

„Concluziile acestui studiu sunt cu siguranta reale deoarece H. pylori este principala cauza a bolii peptice si a cancerului gastric. Rezistența crescanda a H. pylori la o serie de antibiotice utilizate frecvent poate pune in pericol strategiile de prevenire”, a comentat Mário Dinis-Ribeiro, presedintele Societatii Europene de Endoscopie gastrointestinala.

 

In Europa, in anul 2018, rata de rezistenta a bacteriei H.pylori la claritromicina gasit in acest studiu a fost:

Italia de Sud: 36,9%

Croația: 34,6%

Grecia: 30,0%

Polonia: 28,5%

Bulgaria: 26,9%

Irlanda: 25.6%

Austria: 23.5%

Franța: 22.5%

Germania: 22.2%

Portugalia: 20.0%

Belgia: 17.4%

Spania: 17.1%

Slovenia: 16.0%

Lituania: 13.0%

Olanda: 9.2%

Norvegia: 8,9%

Letonia: 6,8%

Danemarca: 5.0%

 

Articol preluat si tradus de pe Eurekalert.org