Se estimează că populația Globului va depăși 9,7 miliarde de oameni până în anul 2050. În consecință, consumul de proteine animale va crește cu 75%. Producerea de alimente durabile și sănătoase cu resurse limitate de pământ, apă și nutrienți va fi una dintre cele mai mari provocări la nivel mondial. Soluția la îndemână? Intensificarea producției de animale și, în general, creșterea productivității în agricultură.

Intensificarea producției de animale este puternic asociată cu creșterea densității animalelor, cu îndepărtarea de sistemele bazate pe furaje, cu îngrădirea și aglomerarea animalelor și cu utilizarea sporită a intervențiilor veterinare. Toate aceste provocări își găsesc rapid rezolvarea în utilizarea intensivă a antimicrobienelor și în special a clasei antibioticelor. Despre antimicrobiene puteți citi pe larg într-un articol anterior publicat pe Rețeaua de Solidaritate.

Antimicrobienele sunt folosite în hrana animalelor de aproximativ 70 de ani, nu numai pentru tratarea bolilor, ci și pentru stimularea creșterii, îmbunătățirea utilizării furajelor și reducerea mortalității; cu alte cuvinte pentru a obține o îmbunătățire a productivității. Tocmai această utilizare excesivă crește riscul de rezistență la antimicrobiene. 

 

Articolul integral poate fi citit pe reteauadesolidaritate.com.