În ultimii 5 ani, în Marea Britanie s-a înregistrat o scădere de 17% a numarului de rețete pe bază de antibiotice recomandate de medici. Cu toate acestea infecțiile rezistente la antibiotic sunt în creștere cu 9% în 2017 si 2018.

Sănătatea Publică din UK recomandă să se prescrie antibiotic numai atunci când este absolut necesar și îndeamnă oamenii să țină cont de sfaturile medicului sau a farmacistului despre modul în care trebuie să le utilizeze.

Uneori tratamentele cu antibiotice sunt esențiale pentru tratarea infecțiilor bacteriene grave, precum sepsis, pneumonie sau meningită.

Tratarea tusei, a durerii în gât sau alte viroze ușoare, nu necesită administrarea antibioticelor, deoarece sunt infecții care se vindecă în general fără medicamente.

Dacă antibioticele sunt luate frecvent și necorespunzător, bacteriile dăunătoare care trăiesc în interiorul organismului pot deveni rezistente, ceea ce înseamnă că medicamentele pot să nu aibă efectul dorit atunci când este cu adevărat necesar.

Raportul anual al PHE privind rezistența antimicrobiană pentru anii 2018-2019 a constatat că infecțiile cele mai grave (infecții rezistente la antibiotice) au crescut cu o treime între 2014 și 2018.

Dr. Susan Hopkins, de la Public Health England, a spus că este „îngrijorător” că mai multe infecții devin rezistente la antibiotic. Totuși există și vești bune, consumul total de antibiotice în Marea Britanie a scăzut începând cu 2014.

”Pentru reducerea consumului de antibiotice s-au văzut rezultate pozitive, asta fără consecințe grave, iar aici trebuie felicitați medicii de familie pentru implicarea lor în acest demers și astfel s-a reușit scăderea consumului inutil de antibiotice”, a declarat Dr Hopkins. „Ne dorim ca publicul să înțeleagă și să ni se alăture în lupta contra rezistenței bacteriilor la antibiotice, mai exact să consume antibiotice doar atunci când este absolut necesar”, a adăugat ea.

Rețetele cu antibiotice eliberate  au scăzut cu 16,7% (de la 750 la 624 la 1000 de locuitori pe an) între 2014 și 2018. Au fost scăderi la toate grupele de vârstă, dar în special la cei sub 65 de ani. Rețetele de antibiotice dentare eliberate în au scăzut cu peste 25% în ultimii cinci ani.

„A lua antibiotice atunci când nu ai nevoie de ele nu este un act inofensiv, dar poate avea consecințe grave pentru tine și sănătatea familiei tale pe termen lung”, conchide Dr. Susan Hopkins.

Doctorul Chris Whitty, a declarat: „Scăderea consumului de antibiotice este o veste bună, dar creșterea infecțiilor rezistente arată că amenințarea este în creștere și deci mai sunt multe de făcut. Rezistența la antibiotice nu este doar o problemă pentru medici, deoarece pacienții au un rol crucial în a ajuta la menținerea acestui echilibru privind administrarea inutilă de antibiotice

 

Articol preluat și tradus de pe BBC.com