Potrivit raportului comun al ECDC, EFSA, EMA și OCDE privind rezistența antimicrobiană în UE/SEE, aceasta rămâne o provocare serioasă pentru toată lumea, o pandemie tăcută care necesită un răspuns „One Health”.

 Utilizarea abuzivă a antibioticelor se numără printre principalii factori care stau la baza dezvoltării rezistenței antimicrobiene (RAM). Rezistența la antibioticele de ultimă linie compromite, de asemenea, eficacitatea intervențiilor medicale care salvează vieți, cum ar fi terapia intensivă, tratamentul cancerului și transplantul de organe. Consumul global de antibiotice la om în Uniunea Europeană/Spațiul Economic European (UE/SEE) a scăzut cu 23% între 2011 și 2020, în special în timpul pandemiei de COVID-19 (între 2019 și 2020, consumul total mediu de antibiotice a scăzut cu aproape 18%). Cu toate acestea, utilizarea relativă a antibioticelor cu spectru larg a crescut, iar variabilitatea semnificativă între țări sugerează că sunt încă posibile reduceri. Eforturile de a reduce utilizarea inutilă a antibioticelor la animalele de la care se obțin alimente au dus la o scădere cu 43% a folosirii între 2011 și 2020 în 25 de țări cu raportare constantă.

În ciuda reducerilor consumului de antibiotice atât la oameni, cât și la animalele de la care se obțin alimente, RAM în bacteriile provenite de la oameni în UE/SEE a crescut pentru multe combinații antibiotic-bacterie începând cu 2011.

 

 

 

Articolul integral poate fi citit pe www.politicidesanatate.ro.