Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și partenerii au anunțat 10 proiecte care vor primi granturi în valoare de aproape 2 milioane de dolari pentru îmbunătățirea capacității de supraveghere genomică a agenților patogeni.

Acest fond a fost înființat de către Rețeaua Genomică Globală pentru Detectarea și Prevenția Bolilor Infecțioase (IPSN) pentru a sprijini partenerii din țările cu venituri mici și medii să își dezvolte capacitățile în analiza genomică a agenților patogeni. Această tehnologie analizează codul genetic al virusurilor, bacteriilor și a altor organisme care cauzează boli, pentru a înțelege, împreună cu alte date, cât de ușor se răspândesc și cât de grav pot îmbolnăvi oamenii. Acest set de date permite oamenilor de știință și echipelor de sănătate publică să urmărească și să răspundă amenințărilor asociate cu bolile infecțioase, sprijină dezvoltarea vaccinurilor și tratamentelor și împuternicește țările să ia decizii mai rapide.

„Granturile IPSN au un potențial incredibil de a extinde supravegherea genomică a agenților patogeni pentru toți, lucru pe care îl observăm deja în prima rundă de acordare a granturilor. Suntem dornici să sprijinim această activitate, care joacă un rol cheie în prevenirea pandemiei și a epidemiei la nivel mondial”, a declarat Sara Hersey, directorul de informații colaborative al Hub-ului OMS pentru informații despre pandemii și epidemii.

„Destinatarii vor accelera capacitatea de supraveghere genomică a agenților patogeni în mediile cu venituri mici și medii și vor explora noi aplicații pentru supravegherea genomică, cum ar fi supravegherea apelor uzate. Pandemiile și epidemiile continuă să fie o amenințare globală, amplificată și mai mult de schimbările climatice. Este nevoie urgentă de acces echitabil la aceste instrumente pentru a proteja viețile oamenilor din comunitățile vulnerabile”, a declarat Manisha Bhinge, vicepreședintele Inițiativei pentru Sănătate.

Unul dintre beneficiari, Universitatea Americană din Beirut, va folosi fondurile pentru supravegherea apelor uzate și pentru a studia modul în care bolile se răspândesc în rândul populațiilor de refugiați. Scopul este de a se asigura că oamenii pot primi rapid îngrijirea și sprijinul de care au nevoie. Un alt beneficiar, Institutul Pasteur din Laos, va folosi fondurile pentru a dezvolta noi metode de urmărire a gripei aviare în piețele de păsări vii, un mediu care este adesea trecut cu vederea.

„Dacă vrem să protejăm populațiile vulnerabile de impactul devastator al bolii, mai întâi trebuie să înțelegem mai bine cum se răspândesc și evoluează acești agenți patogeni. Aceste proiecte, dezvoltate în țară și adaptate priorităților locale, vor genera noi perspective, cunoștințe și dovezi care vor ajuta la urmărirea tendințelor globale ale agenților patogeni și vor informa deciziile bazate pe dovezi pentru a implementa intervenții eficiente”, a declarat Titus Divala, șeful interimar al departamentului privind epidemiologia și epidemiile din cadrul Fundației Wellcome.

Universitatea Federală din Rio de Janeiro, Brazilia va folosi fondurile pentru a dezvolta un instrument de bioinformatică open-source care poate fi folosit pentru a efectua analize offline. Instrumentul va fi testat în America Latină, cu potențial de utilizare globală, în special în medii cu resurse reduse.

Beneficiarii au fost anunțați la Forumul IPSN Global Partners desfășurat în Bangkok, Thailanda, în perioada 21-22 noiembrie. Evenimentul a fost găzduit și de Birourile Regionale ale OMS din Asia de Sud-Est și Pacificul de Vest și Centrul pentru Genomica Patogenilor de la Institutul Doherty din Australia.

O a doua rundă a granturilor va fi pusă la dispoziția membrilor IPSN în 2025.

Mai multe informații despre Rețeaua Genomică Globală pentru Detectarea și Prevenția Bolilor Infecțioase pot fi accesate aici: https://www.who.int/initiatives/international-pathogen-surveillance-network 

 

Sursa informațiilor: www.who.int