Programele de stewardship antimicrobian pot reduce consumul de antibiotice, potrivit unei analize publicate în JAMA Network Open.

Autorii studiului din Elveția au analizat 52 de studii, care au inclus peste 1,7 milioane de pacienți, pentru a determina asocierea dintre programele de administrare a antimicrobienlor și utilizarea antibioticelor. Studiile incluse în meta-analiză au fost efectuate în perioada 2010-2020 și au inclus diferite caracteristici ale îngrijirii sănătății, precum și date despre venituri.

Echipa a identificat 19 de studii prospective, 12 studii clinice randomizate, 10 studii cvasi-experimentale, 7 studii controlate nerandomizate și 4 studii retrospective. Majoritatea studiilor au fost efectuate în țări cu venituri mari, iar 12 au fost efectuate în țări cu venituri mici sau medii. De asemenea, aceștia au remarcat că cele mai multe dintre studii au fost efectuate în centre de îngrijire primară (11) sau de îngrijire terțiară (32), iar restul au fost efectuate în cabinetele medicale ale medicilor generaliști (3), în secțiile de terapie intensivă(3) și în casele de bătrâni (3).

Metodele comune de implementare a programelor de stewardship antimicrobian, au inclus:

  • Implementarea ghidurilor de formare (cum ar fi instruirea lucrătorilor din domeniul sănătății cu privire la practicile de tratament, AMR și actualizarea ghidurilor)
  • Instrumente de sprijin în luarea deciziilor, bazate pe algoritmi care au ajutat la luarea deciziilor referitoare la tratament
  • Restricții privind utilizarea antibioticelor (preautorizare)
  • Audit prospectiv și feedback
  • Tehnica de observare, cum ar fi: monitorizarea, documentarea și raportarea practicilor de prescripție și a modelelor de rezistență la infecții
  • Intervenții farmacologice
  • Intervenții care au la bază examene microbiologice, precum testele de sensibilitate la antibiotic, pentru a ghida deciziile

Autorii studiului au declarat că programele de administrare a antimicrobienelor pot reduce consumul de antibiotice cu 19%, iar în spitale utilizarea medicamentelor antimicrobiene restricționate poate fi redusă cu 27%. Echipa a observat că există puține date cu privire la eficacitatea programelor de administrare a antimicrobiene în țările cu venituri mici sau medii ”unde utilizarea antimicrobiene este exagerat de mare”, în comparație cu țările cu venituri mari.

În propria meta-analiză, autorii studiului au sugerat că programele de administrare a antimicrobienelor au fost asociate cu o reducere cu 10% a prescripțiilor de antibiotice și o reducere cu 28% a ratelor de consum de antibiotice. S-au observat reduceri ale consumului în toate clasele de antibiotice, inclusiv: combinații de penicilină și inhibitori de β-lactamaze, macrolide, fluorochinolone, cefalosporine și carbapeneme.

Cercetătoriii au declarat că, în cazul antibioticelor incluse pe lista OMS (medicamente care au un risc deosebit de selecție a rezistenței bacteriene) „veștile sunt bune” . Cu ajutorul programelor adecvate de administrare antimicrobiană, aceste medicamente pot fi protejate.

Programele de stewardship antimicrobian au fost responsabile pentru reducerea cu cu 6% a prescripțiilor de antibiotice în țările cu venituri mari, fapt care se află în concordanță cu studiile anterioare. De asemenea, au fost observate reduceri semnificative ale prescripțiilor în țările cu venituri mici și medii după implementarea programului de administrare a antimicrobienelor. Cu toate acestea, autorii studiului avertizează că numărul studiilor care au respectat directivele stabilite privind îngrijirea sănătății și veniturile este foarte mic.

„Având în vedere provocările legate de implementarea programelor de administrare a antimicrobienelor în țările cu venituri mici și medii, inclusiv disponibilitatea și accesul limitat la antibiotice, testele neconcludente și aderența slabă la tratament, sunt necesare studii suplimentare privind modul de implementare optimă a programelor de stewardship antimicrobian fără a compromite calitatea îngrijirii pacienților din țările cu venituri mici și medii”, au scris autorii studiului.

 

Sursă: www.contagionlive.com