Afecțiunile stomatologice sunt, în mare parte, de natură infecțioasă, ceea ce face ca antibioterapia în medicina dentară să fie necesară pentru multe categorii de afecțiuni, atât pentru profilaxia, cât și pentru tratamentul acestora, potrivit Prof. Dr. Norina Forna, Președinte, Colegiul Medicilor Stomatologi din Iași și Vicepreședinte, Colegiul Medicilor Stomatologi din România.

”Numeroși pacienți își administrează însă singuri antibiotice sau prezintă complianță slabă la antibioterapia prescrisă, iar aceste condiții sunt responsabile de apariția rezistenței la antibioterapie, cel mai frecvent implicat fiind S.aureus”, a avertizat specialistul, în cadrul conferinței digitale, organizate de compania Antibiotice Iași pe 18 noiembrie și dedicată medicilor specialiști și farmaciștilor din România. Având ca temă ”În vremuri de Covid 19, uniți în prevenirea rezistenței bacteriene”, evenimentul a fost prilejuit de Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice.

Cele mai frecvente antibiotice

”Aspectele la care fiecare practician trebuie să fie foarte atent sunt: zona la care se adresează, patologia sistemică, ce tip de antibiotic și în ce doză trebuie recomandat, concentrarea acelui antibiotic la nivelul zonei, durata de administrare. Antibioticele utilizate frecvent în cadrul patologiilor stomatologice sunt următoarele: amoxicilina/acidul clavulanic; clindamicina; penicilina VK; amoxicilina și metronidazolul. Patologia stomatologică care impune, uneori, adiministrarea de antibiotice include parodontite apicale, tratamentul unor forme de boală parodontală cu evoluție severă sau refractare la tratament, antibioterapie postextracțională, antibioprofilaxie după proceduri de augmentare orală, antibioprofilaxie postimplantară, antibioterapie în infecții la nivelul buco-maxilo-facială și  antibioprofilaxie în proceduri stomatologice asociate cu bacteriemie, în cazul pacienților cu endocardită”, a mai explicat Prof. Dr. Norina Forna.

Beneficiile tratamentului corect aplicat

În opinia sa, antibioprofilaxia și antibioterapia administrate judicios pot evita apariția unor complicații severe, pot reduce rata de eșec și pot asigura succesul în cazul unor afecțiuni orale cu evoluție particulară sau refractare la tratament. De asemenea, pentru a evita ineficiența sau abuzul antibioprofilaxiei/antibioterapiei, medicii dentiști trebuie să ia în considerare o serie de variabile în relație cu zona țintă, tipul de patologie orală, patologia sistemică, reacții adverse/alergii, durata tratamentului.

Programul Antibioticele Mileniului III

Dezbaterea digitală cu tema ”În vremuri de Covid 19, uniți în prevenirea rezistenței bacteriene”, organizată cu ocazia Zilei Europeane a Informării despre Antibiotice, este parte a programului Antibioticele Mileniului III, iniţiat de Antibiotice SA, cu sprijinul partenerului de comunicare profesională Oameni și Companii.