Un studiu realizat la Universitatea Queen`s din Belfast, Irlanda de Nord, a demonstrat că plasma rece potențează antibioticele, fiind o soluție împotriva rezistenței la antibiotice.
Acest progres științific revoluționar ar putea oferi o soluție pentru urgența medicală mondială reprezentată de rezistența la antibiotice. Cercetarea a fost publicată în revista Biofilm.
În fiecare an, peste cinci milioane de decese din întreaga lume sunt atribuite rezistenței la antimicrobiene, deoarece infecțiile odată ușor de tratat, cum ar fi pneumonia, infecțiile ale rănilor sau ale sângelui, devin din ce în ce mai rezistente la antibioticele existente.
Cercetătorii au descoperit că, plasma rece combinată cu antibiotice, poate slăbi semnificativ biofilmele Pseudomonas aeruginosa; o bacterie comună care provoacă adesea infecții greu de tratat.
„Cercetarea noastră demonstrează potențialul imens al combinării plasmei reci cu antibiotice în lupta împotriva superbacteriilor. Această abordare inovatoare nu oferă doar o opțiune de tratament mai eficientă, ci ar putea prelungi durata de viață utilă a antibioticelor actuale. Este o descoperire revoluționară, care ar putea câștiga timp în cursa împotriva rezistenței la antibiotice”, comentează Jordanne Maybin, autor principal al studiului.
Cercetătorii sugerează că descoperirea lor ar putea revoluționa modul în care sunt abordate infecțiile bacteriene, în special cele cauzate de bacterii rezistente la antibiotice. Prin demonstrarea creșterii semnificative a eficacității antibioticelor, atunci când sunt combinate cu plasmă rece împotriva biofilmelor Pseudomonas aeruginosa, au descoperit o nouă cale promițătoare în lupta continuă împotriva superbacterilor mortale.
Dr. Thomas Thompson, coautor al studiului, oferă o perspectivă unică cercetării: „Atât ca om de știință, cât și ca farmacist, am fost martor la problema privind creșterea rezistenței la antibiotic. Cercetarea ne-a oferit un avantaj; oferă un impuls »turbo«, necesar antibioticelor existente – un pas crucial în confruntarea cu amenințările globale pentru sănătate, cum ar fi rezistența la antibiotice”.
Profesorul Brendan Gilmore, cercetător principal al acestui program de cercetare, a adăugat: „Plasmele reci sunt o tehnologie antimicrobiană destul de recentă și această combinație nu oferă doar o potențială cale către un management eficient al infecțiilor, care necesită doze mult mai mici de antibiotice decât sunt necesare în mod normal, dar și câteva observații importante privind modul în care răspund bacteriile la tratamentul cu plasmă rece, ceea ce ne va permite să optimizăm în continuare tehnologia.”
Echipa anticipează că infecțiile vor deveni mai puțin severe, durata de tratament se va reduce și frecvența apariției infecțiilor va scădea. Cercetarea lor nu urmărește doar să îmbunătățească metodologiile de tratament actuale, ci și să inspire strategii noi pentru a aborda rezistența la antibiotice, în prezent una dintre cele mai mari provocări ale sănătății la nivel mondial.
Sursă: indiaeducationdiary.in