Noile cercetări de la Universitatea McMaster au dovedit că un ciclu de cinci zile de doze mari de amoxicilină ar putea fi bun și pentru copiii cu pneumonie comună, cu vârsta cuprinsă între șase luni și 10 ani.

„Mai multe studii au demonstrat că adulții cu pneumonie se descurcă bine cu tratamente scurte de antibiotice, iar acum am demonstrat că un tratament scurt de antibiotice funcționează bine și pentru copii”, a declarat dr. Jeffrey Pernica, autor principal al studiului, profesor asociat de pediatrie al McMaster’s Michael G. DeGroote School of Medicine.

În studiul care a implicat 281 de copii din Ontario, s-a constatat că 85,7% dintre cei care au primit un tratament scurt de antibiotice și 84,1% dintre cei care au primit un tratament mai lung de medicamente s-au vindecat cu două până la trei săptămâni mai târziu.

„Creșterea dramatică a rezistenței antimicrobiene în lume astăzi este determinată de utilizarea excesivă a antibioticelor, care s-a înrăutățit în timpul pandemiei COVID-19. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de aceste studii clinice – pentru a ne da seama cât de scurte putem tratamentele cu antibiotice pentru infecțiile comune.” a spus dr. Pernica.

Dr. Pernica a menționat faptul că există și alte motive pentru a utiliza cea mai mică cantitate de antibiotice necesare pentru tratarea eficientă a infecțiilor bacteriene, inclusiv minimizarea costurilor medicamentelor.

De asemenea, acesta a remarcat, o serie de afecțiuni, inclusiv obezitatea, astmul și artrita, au fost asociate cu modificări ale microbiomului uman care pot fi cauzate de utilizarea antibioticelor.

Echipa de cercetare recomandă ca ghidurile de practică medicală pregătite pentru profesioniștii din sănătate să ia în considerare recomandarea a cinci zile de amoxicilină pentru pneumonia la copii.

Cercetarea face parte din Nexusul global al Canadei pentru Pandemii și Amenințări Biologice, o rețea internațională cu sediul la McMaster, cu oameni de știință, medici, ingineri, oameni de știință sociali și alți experți care lucrează în colaborare pentru a preveni viitoarele pandemii și pentru a atenua amenințările la nivel mondial.

 

 

Sursă material sciencedaily.com.