Rezultatele unui studiu economic confirmă că bilanțul uman al rezistenței antimicrobiene (RAM) va fi afectat dacă nu vor fi luate măsuri mai îndrăznețe și mai urgente, a declarat Global Leaders Group (GLG).

RAM este deja o cauză principală de deces la nivel global, responsabilă pentru 1,27 milioane de decese anual; 1 din 5 decese apar la copii sub vârsta de cinci ani, în principal în țările cu venituri mici și medii.

RAM necontrolată este de așteptat să reducă speranța de viață și să conducă la cheltuieli fără precedent pentru sănătate, precum și la pierderi economice.

Studiul economic arată că, fără un răspuns mai puternic, ar putea exista o pierdere medie de 1,8 ani a speranței de viață la nivel global până în 2035. Studiul estimează, de asemenea, că RAM ar costa întreaga lume 412 miliarde de dolari pe an în costuri suplimentare pentru asistența medicală și 443 miliarde de dolari pe an în pierderea productivității forței de muncă.

Instrumentele pentru combaterea RAM există, dar trebuie extinse 

Studiul economic arată că, dacă este implementat un pachet de intervenții intersectoriale la nivel global, costul mediu va fi de 46 de miliarde de dolari pe an, dar va aduce un profit de până la 13 dolari pentru fiecare dolar cheltuit până în 2050.

„Avem instrumentele pentru a atenua criza RAM și aceste date indică un viitor devastator dacă nu luăm măsuri mai îndrăznețe acum”, spune președintele GLG pentru AMR, Mia Amor Mottley, prim-ministrul Barbados. „De aceea, Global Leaders Group face recomandări și propune obiective pentru a genera un răspuns global solid și pentru a salva milioane de vieți.”

Grupul Global Leaders solicită statelor membre ONU să acționeze cu îndrăzneală

Într-un nou raport lansat în date de 3 aprilie 2024, GLG solicită liderilor politici să își asume angajamente specifice în cadrul reuniunii la nivel înalt, care va avea loc la Adunarea Generală a Națiunilor Unite pe 26 septembrie. Raportul GLG, „Către angajamente și acțiuni specifice în răspunsul la rezistența antimicrobiană” îndeamnă statele membre ale ONU să se asigure că este disponibilă o finanțare adecvată, previzibilă și durabilă din surse interne și externe pentru a aborda RAM, inclusiv pentru a face față cercetării și dezvoltării de noi antibiotice. GLG propune ca instrumentele de finanțare existente să își extindă domeniul de aplicare pentru a include RAM și să crească investițiile pentru a sprijini implementarea planurilor naționale de acțiune multisectoriale, în special în țările cu venituri mici și medii.

GLG subliniază necesitatea îmbunătățirii calității datelor privind rezistența și utilizarea antimicrobienelor prin supraveghere și monitorizare și recomandă consolidarea resursele umane și capacitatea de infrastructură esențială. Raportul subliniază necesitatea unor sisteme durabile de supraveghere, specifice sectorului și integrate și utilizarea datelor pentru acțiune.

Deoarece prevenirea este o piatră de temelie a răspunsului la RAM, GLG recomandă țărilor să implementeze strategii de prevenire a infecțiilor în sănătatea umană și animală și în ecosistemele alimentare, vegetale și de mediu pentru a reduce nevoia de antimicrobiene.

Sunt necesare obiective globale pentru a conduce acțiuni suplimentare privind RAM

Pentru a stimula acțiunile globale și naționale privind RAM, raportul GLG propune mai multe obiective pentru a accelera progresul:

  • Până în 2030, reducerea cu 10% a deceselor umane la nivel mondial cauzate de RAM.
  • Până în 2030, antibioticele din grupul ACCESS să reprezinte cel puțin 80% din consumul total de antibiotice la om.
  • Până în 2030, reducerea cantității de antimicrobiene utilizate în sistemul agroalimentar la nivel global cu cel puțin 30-50% față de nivelul actual;
  • Până în 2030, eliminarea utilizării antimicrobienelor importante din punct de vedere medical pentru medicina umană la animale în scopuri medicale neveterinare sau în producția de culturi și sistemele agroalimentare în scopuri nefitosanitare.

GLG solicită examinarea urgentă a acestor recomandări de către statele membre ONU. Liderii mondiali au o oportunitate unică în cadrul  Reuniunii la nivel înalt privind RAM din 26 septembrie 2024 de a salva vieți, mijloace de trai și economii, luând măsuri care să abordeze RAM în toate sectoarele.

Sursa informațiilor: www.amrleaders.org