Utilizarea pe scară largă a fungicidele azolice în special în agricultură și horticultură, poate crește riscul ca ciupercile Aspergillus să dezvolte rezistență la tratamentele antifungice esențiale. Această constatare semnificativă este evidențiată într-un raport al celor cinci agenții UE de sănătate și mediu, cu sprijinul Centrului Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene. Agențiile au colaborat în cadrul abordării One Health pentru a putea răspunde aceastei amenințări în creștere.

Pentru prima dată, cele cinci agenții UE pentru sănătate și mediu – EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară), ECDC (Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor), ECHA (Agenția Europeană pentru Produse Chimice), AEM (Agenția Europeană de Mediu) și EMA (Agenția Europeană pentru Medicamente) – sprijinite de JRC, au analizat modul în care utilizarea substanțelor antifungice în afara medicinei umane afectează sănătatea publică.

Medicamentele antifungice azole sunt esențiale pentru tratarea aspergilozei, o infecție gravă cauzată de ciupercile Aspergillus. Cu toate acestea, aceste ciuperci devin din ce în ce mai rezistente la terapiile cu azoli, făcând tratamentul mai puțin eficient.

Substanțele azolice sunt utilizate pe scară largă în produsele fitosanitare („pesticide”) pentru combaterea bolilor fungice în agricultură și horticultură, ca medicamente veterinare pentru tratarea infecțiilor fungice la animale, ca biocide în conservanții lemnului, ca substanțe chimice industriale (de exemplu, intermediari și coloranți) și în produsele cosmetice (de exemplu, ca agenți anti-mătreață).

Raportul comun subliniază că utilizarea lor pe scară largă în afara medicinei umane, în special în agricultură, contribuie la riscul ca Aspergillus să devină rezistent la azolice. Expunerea la anumite medii în care sunt utilizate sau prezente fungicide azolice, cum ar fi deșeurile agricole și horticole și lemnul proaspăt tăiat, poate crește riscul de infecție cu Aspergillus spp. rezistent la azolice.

Datele colectate din țările UE/SEE (2010-2021) și incluse în raport detaliază utilizarea fungicidelor azole în Europa. Produsele de protecție a plantelor reprezintă cea mai mare parte a vânzărilor raportate în toate sectoarele.

One Health: principalele recomandări

Combaterea rezistenței la azolice a Aspergillus necesită o colaborare transsectorială. Abordarea „One Health” a reunit experți UE în medicină umană și veterinară, agricultură și științele mediului pentru a analiza dovezile existente, a identifica factorii care favorizează acest tip de rezistență și propune măsuri de prevenire și control. Recunoscând natura interconectată a acestei provocări, experții agențiilor au recomandat următoarele acțiuni:

  • Adăugarea de noi cerințe specifice la procesele de aprobare și autorizare pentru fungicidele azolice;
  • Sprijinirea cercetării și dezvoltării de noi fungicide cu mecanisme de acțiune inovatoare care să nu conducă la rezistență la medicamentele antifungice utilizate în tratamentele umane;
  • Respectarea bunelor practici în agricultură și horticultură, depozitarea corespunzătoare a deșeurilor organice, gestionarea eficientă a deșeurilor și utilizarea și eliminarea responsabilă a produselor tratate cu azolice;
  • Punerea în aplicare a unei gestionări eficiente a deșeurilor pentru lemnul tratat cu biocide pe bază de azolice;
  • Colectarea mai multor date privind utilizarea fungicidelor pe bază de azolice;
  • Continuarea elaborării de orientări tehnice specifice și de metodologii de evaluare a riscurilor pentru a sprijini deciziile de reglementare privind aprobarea substanțelor azolice și pentru a reduce riscul de rezistență la azolice a ciupercii Aspergillus;
  • Efectuarea de cercetări suplimentare pentru a aborda incertitudinile existente.

Raportul consolidează valoarea unei abordări unice a sănătății în abordarea amenințărilor complexe la adresa sănătății, cum ar fi rezistența antifungică. Prin continuarea colaborării interdisciplinare, se pot consolida supravegherea, avansa cercetarea și pune în aplicare măsuri eficiente pentru a proteja sănătatea publică, sănătatea animală și mediul.

Sursa informațiilor: www.ecdc.europa.eu