Mai multe investiții în vaccinuri ar putea preveni decesele cauzate de rezistența la antimicrobiene, reduce utilizarea antibioticelor și economisi bani pentru tratarea infecțiilor rezistente.

Un nou raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) constată că vaccinurile împotriva a 24 de agenți patogeni ar putea reduce numărul de antibiotice necesare cu 22% sau 2,5 miliarde de doze zilnice la nivel global în fiecare an, sprijinind eforturile mondiale de combatere a rezistenței la antimicrobiene (AMR). Deși unele dintre aceste vaccinuri sunt deja disponibile, dar subutilizate, altele ar trebui să fie dezvoltate și puse pe piață cât mai curând posibil.

Rezistența la antimicrobiane (AMR) apare atunci când bacteriile, virusurile, ciupercile și paraziții nu mai răspund la medicamentele antimicrobiene, ceea ce îmbolnăvește mai grav oamenii și crește riscul de îmbolnăvire, deces și răspândire a infecțiilor, care sunt greu de tratat. AMR este cauzată în mare parte de utilizarea greșită și excesivă a antimicrobienelor, însă, în același timp, multe persoane din întreaga lume nu au acces la antimicrobiene esențiale. În fiecare an, aproape 5 milioane de decese la nivel global sunt asociate cu rezistența antimicrobiană.

Vaccinurile sunt o parte esențială a răspunsului pentru reducerea rezistenței la antimicrobiene (AMR), deoarece previn infecțiile, reduc utilizarea și suprautilizarea antimicrobienelor și încetinesc apariția și răspândirea agenților patogeni rezistenți la medicamente.

Noul raport dezvoltă un studiu al OMS publicat anul trecut în BMJ Global Health. Acesta estimează că vaccinurile deja utilizate împotriva pneumoniei cauzate de pneumococ, Haemophilus influenzae tip B (Hib, o bacterie care provoacă pneumonie și meningită) și febra tifoidă, ar putea preveni până la 106.000 decese asociate cu rezistența la antimicrobiane (AMR) în fiecare an. Alte 543.000 de decese asociate cu AMR ar putea fi prevenite anual odată ce noi vaccinuri împotriva tuberculozei (TB) și Klebsiella pneumoniae vor fi dezvoltate și distribuite la nivel global. În timp ce noile vaccinuri împotriva tuberculozei sunt în faze de teste clinice, unul împotriva Klebsiella pneumoniae este în stadiul incipient de dezvoltare.

Abordarea rezistenței la antimicrobiene începe cu prevenirea infecțiilor, iar vaccinurile sunt printre cele mai puternice instrumente pentru a face acest lucru”, a declarat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Directorul General al OMS. „Prevenirea este mai bună decât tratamentul, iar extinderea accesului la vaccinurile existente și dezvoltarea unor vaccinuri noi pentru boli critice, precum tuberculoza, sunt esențiale pentru salvarea de vieți și pentru a inversa tendința rezistenței antimicrobiene.”

Vaccinurile sunt esențiale pentru prevenirea infecțiilor

Persoanele vaccinate au mai puține infecții și sunt protejate împotriva complicațiilor potențiale cauzate de infecții secundare care ar putea necesita medicamente antimicrobiene sau spitalizare. Raportul a analizat impactul vaccinurilor deja licențiate, precum și al vaccinurilor aflate în diferite stadii de dezvoltare.

Acțiunea vaccinurile împotriva:

  • Streptococcus pneumoniae ar putea economisi 33 de milioane de doze de antibiotice, dacă s-ar atinge obiectivul Agendei de Imunizare 2030, prin care 90% dintre copiii din lume, precum și adulții în vârstă, ar fi vaccinați;
  • Febrei tifoide ar putea economisi 45 de milioane de doze de antibiotice, dacă introducerea vaccinurilor ar fi accelerată în țările cu o rată mare a bolii;
  • Malariei cauzate de Plasmodium falciparum ar putea economisi până la 25 de milioane de doze de antibiotice, care sunt adesea utilizate greșit pentru a trata malaria;
  • Tuberculozei (TB) ar putea avea cel mai mare impact odată ce vaccinurile vor fi dezvoltate, economisind între 1,2 și 1,9 miliarde de doze de antibiotice – o parte semnificativă din cele 11,3 miliarde de doze utilizate anual împotriva bolilor acoperite în acest raport.

Vaccinurile ar putea reduce semnificativ costurile economice considerabile ale rezistenței la antimicrobiene (AMR)

La nivel global, costurile spitalicești pentru tratarea agenților patogeni rezistenți, evaluate în raport, sunt estimate la 730 miliarde USD anual. Dacă vaccinurile ar putea fi implementate împotriva tuturor agenților patogeni evaluați, acestea ar putea economisi o treime din costurile spitalicești asociate cu AMR.

Este necesară o abordare cuprinzătoare, centrată pe oameni, aplicată în toate sistemele de sănătate pentru a preveni, diagnostica și trata infecțiile. Această abordare recunoaște vaccinarea ca fiind esențială pentru prevenirea rezistenței la antimicrobiene (AMR) și are un impact deosebit atunci când este combinată cu alte intervenții.

La cea de-a 79-a Adunare Generală a Națiunilor Unite, întâlnirea la nivel înalt pe tema rezistenței la antimicrobiene (AMR) din 26 septembrie, liderii lumii au aprobat o declarație politică angajându-se la un set clar de obiective și acțiuni, inclusiv reducerea cu 10% a estimatelor 4,95 milioane de decese umane asociate cu rezistența bacteriană la antimicrobiene anual până în 2030. Declarația subliniază aspecte cheie, inclusiv importanța accesului la vaccinuri, medicamente, tratamente și diagnostice, solicitând, în același timp, stimulente și mecanisme de finanțare pentru a impulsiona cercetarea în sănătate multisectorială, inovația și dezvoltarea în abordarea AMR.

Sursa: www.who.int